Είναι προφανές πως η Τουρκική πλευρά δεν είχε υποχωρήσει ποτέ από την έννοια της παρουσίας εγγυήσεων και τουρκικών στρατευμάτων και μετά τη λύση
Πέμπτη 18.11.2021
Πέμπτη 18.11.2021, από Γραφείο Τύπου

Στα σημερινά πρακτικά που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» γίνεται εκ νέου λόγος για τις εγγυήσεις και τα τουρκικά στρατεύματα. Θυμίζουμε πως στο πλαίσιο του ΓΓ αναφέρεται πως το χρονικό διάστημα παραμονής των στρατευμάτων και αν στο τέλος θα είναι αναθεώρηση ή τερματισμός της παρουσίας τους, θα το αποφασίσουν οι ηγέτες των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Συνεπώς οι εγγυήσεις δεν καταργούνται.

Την ίδια στιγμή θυμίζουμε πως στο πλαίσιο του ΓΓ σημειώνεται πως τον πρώτο λόγο στις περιουσίες θα τον έχουν οι σημερινοί χρήστες δηλαδή οι έποικοι. Με άλλα λόγια γίνεται έμμεση νομιμοποίηση των εποίκων και θεσμοθέτηση της εγγυημένης πλειοψηφίας πληθυσμού και ιδιοκτησίας γης.

Είναι προφανές και από τα έγγραφα πως η Τουρκική πλευρά δεν είχε υποχωρήσει ποτέ από την έννοια της παρουσίας εγγυήσεων και τουρκικών στρατευμάτων και μετά τη λύση.

Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που από την πρώτη στιγμή η ΕΔΕΚ τόνισε την επικινδυνότητα του πλαισίου Γκουτέρες και αντί της συνέχισης των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κρανς Μοντανά να διεκδικήσουμε την Σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, με κατά προτεραιότητα συζήτηση τη διεθνή πτυχή του προβλήματος.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 18 Νοεμβρίου 2021

Ανακοινώσεις