Για να υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια, θα πρέπει να υπάρξει αποδοχή και κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κατοίκων της περιοχής, τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο, ίδρυση και σωστή λειτουργία του παλαιστινιακού κράτους στην βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου
Παρασκευή 12.11.2021
Παρασκευή 12.11.2021, από Γραφείο Τύπου

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και ο νέος Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Κύπρο, ο κ,. Abdallah Hatem Attari, δήλωσε: 
 
«Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστούμε πολύ. Αυτή η επίσκεψη είναι στα πλαίσια μιας συνεργασίας με τα κυπριακά κόμματα που στηρίζουν, όπως στηρίξανε για πάρα πολλά χρόνια το παλαιστινιακό. 
 
Εμείς με τους κύπριους νιώθουμε ότι αναπνέουμε τον ίδιο αέρα και μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, στην ίδια γειτονία. Έχουμε μια πολύ βαριά κληρονομία από τα χρόνια του Αραφάτ και του Μακάριου και του Λυσσαρίδη και όλη την κυπριακή ηγεσία.  
 
Το παλαιστινιακό αυτή την στιγμή είναι σε μια πολύ κρίσιμη κατάσταση. Οι επεκτατικές κυβερνήσεις, το Ισραήλ συνεχίζουν την ίδια πολιτική, αλλάζουν κυβερνήσεις, αλλάζουν κόμματα, προσπαθούν με κάθε τρόπο να σβήσουν το παλαιστινιακό από τον χάρτη. 
Εμείς σαν παλαιστίνιοι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αγωνιζόμαστε πάρα πολύ σκληρά προς κάθε κατεύθυνση μέχρι να φύγει ο τελευταίος ισραηλινός στρατιώτης από την δυτική όχθη και την λωρίδα της γάζας και να ιδρυθεί το παλαιστινιακό κράτος στην πραγματικότητα όμως όχι στα χαρτιά, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και την επιστροφή των προσφύγων που είναι στην διασπορά αυτή την στιγμή. Ευχαριστώ πολύ». 
 
Ακολούθως ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:
 
«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον νέο Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Κύπρο και να διαβεβαιώσω ότι αυτή η πολύ εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε σήμερα και η ανταλλαγή απόψεων θα συνεχίσει γιατί από κοινού υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι οι οποίοι αποσκοπούν στην δημιουργία συνθηκών εδραίωσης της ειρήνης και της ασφάλειας σε μια ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη όπως είναι η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος.  
 
Για να μπορέσει όμως να υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια, θα πρέπει να υπάρξει αποδοχή και κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κατοίκων της περιοχής και κυρίως αυτό θα διασφαλιστεί μέσα από τον τερματισμό της κατοχής στην Κύπρο, μέσα από την ίδρυση και σωστή λειτουργία του παλαιστινιακού κράτους στην βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου όπως αυτές πολλές φορές έχουν οριστεί.  
 
Προς αυτήν την κατεύθυνση νομίζω ότι ο αγώνας είναι κοινός. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον στις νέες γενιές αυτής της περιοχής, η οποία δυστυχώς ταλανίζεται τις τελευταίες δεκαετίες από πολεμικές συγκρούσεις, συρράξεις, μεταναστευτικά ρεύματα και όλα τα υπόλοιπα. Ως εκ τούτου λοιπόν, νομίζω στην βάση αυτών των διεθνών αρχών θα πρέπει να αγωνιστούμε για να διασφαλίσουμε αυτά που ανάφερα προηγουμένως, την ειρήνη, την ασφάλεια και την καλή συνεργασία όλων των χωρών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσόγειου.  
Ευχαριστώ πολύ»

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 12 Νοεμβρίου 2021 
 
 

Ανακοινώσεις