Εισηγήσεις Κ.Σ. ΕΔΕΚ για το Υφυπουργείο Πολιτισμού και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
Δευτέρα 11.10.2021
Δευτέρα 11.10.2021, από Γραφείο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, με τον Υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε:
 
«Είχαμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, τον κ. Μαρίνο Σιζόπουλο και τους συνεργάτες του με αντικείμενο την δημιουργία και την λειτουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού. Το νομοσχέδιο βρίσκεται ενώπιων της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και θεωρούμε ότι έφτασε η ώρα για να κάνουμε αυτό το πολύ σημαντικό βήμα. Ένα μεγάλο βήμα μπροστά, δημιουργώντας ένα Υφυπουργείο ειδικά για τον πολιτισμό, σύμφωνα με την πολιτειακή δομή, διάταξη με την οποία δημιουργήθηκαν και τα άλλα Υφυπουργεία μέχρι τώρα.
 
Έχοντας ένα Υφυπουργείο για τον πολιτισμό θα μπορούμε να έχουμε μια πιο συγκροτημένη πολιτική για τον πολιτισμό. Ο πολιτισμός είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, είναι ένα πλούτος για την Κύπρο και θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία. Ευχαριστώ τον κ. Σιζόπουλο για την συζήτηση που κάναμε, άκουσα και απόψεις και εισηγήσεις. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε εφόσον η Βουλή, υιοθετήσει και εγκρίνει και το βασικό νομοσχέδιο και κάποια νομοσχέδια παρεμφερή να δημιουργήσουμε επιτέλους ένα Υφυπουργείο Πολιτισμού και να ξεκινήσει μια καινούργια περίοδος για να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στον πολιτισμό, στις καταβολές μας, στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, πρόσβαση όλων των πολιτών, την ισότιμη πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά αλλά και στην πολιτιστική διπλωματία, στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου με την πολιτιστική διάσταση και γενικά να δώσουμε στον πολιτισμό αυτό το οποίο υποβάλουν οι βαθιές ρίζες της Κύπρου στην ιστορία και η προοπτική για ένα ποιοτικότερο μέλλον».  
 
Ακολούθως ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:
 
«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Υπουργό και τους συνεργάτες του για αυτήν την πολύ εποικοδομητική συνάντηση στην διάρκεια της οποίας απαντήθηκαν ορισμένες απορίες που είχαμε ως ΕΔΕΚ γύρω από την λειτουργία του συγκεκριμένου Υφυπουργείου, έγιναν ορισμένες διευκρινήσεις και εκτιμώ ότι από την δική μας την πλευρά καταθέσαμε κάποιες απόψεις κάποιες εισηγήσεις εποικοδομητικού χαρακτήρα για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό όχι απλά την λειτουργεία ενός Υφυπουργείου Πολιτισμού αλλά πώς θα μπορούσε αυτό το Υφυπουργείο να αναδείξει τόσο εσωτερικά όσο και στο εξωτερικό την πολιτιστική και την αρχαιολογική δραστηριότητα της πατρίδας μας. Στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά αυτήν την περίοδο όπου τίθεται υπό αμφισβήτηση η φυσική, η εθνική και θρησκευτική μας επιβίωση λόγω ακριβώς του οξυνόμενου τουρκικού επεκτατισμού.
 
Την ίδια στιγμή είχαμε την ευκαιρία να καταθέσουμε και κάποιες απόψεις που αφορούν θέματα εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης κυρίως στην δημοτική εκπαίδευση με κύριο στόχο την αναβάθμιση σε εκείνες τις περιοχές που διαπιστώνουμε να υπάρχει μια εφηβική παραβατικότητα. Θεωρούμε ότι η αναβάθμιση της εκπαιδευτικής προσφοράς προς τα παιδιά αυτών των περιοχών θα συμβάλει αποτελεσματικά στο να αντιμετωπίσουμε την εφηβική παραβατικότητα που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην κοινωνία μας. Θα ήθελα για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω τον Υπουργό και να τον διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε μια εποικοδομητική συνέργεια στα θέματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, στα θέματα πολιτισμού και γενικά τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Παιδείας».

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 11 Οκτωβρίου 2021  
 
 
 

 

 

 

Ανακοινώσεις