Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να διεκδικεί την σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ προς όφελος των πολίτων και της ποιοτικά αναβαθμισμένης περίθαλψης
Δευτέρα 11.10.2021
Δευτέρα 11.10.2021, από Γραφείο Τύπου

Έγκαιρα, ήδη από το 2015, η ΕΔΕΚ εισηγήθηκε τους μηχανισμούς ώστε να οδηγηθούμε σε αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων ώστε να υπάρξει οικονομική, διοικητική και επιστημονική αυτονόμηση. Με αυτό τον τρόπο ο δημόσιος τομέας θα είχε μετατραπεί φύσει θέσει στην ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ και θα καθιστούσε τα δημόσια νοσηλευτήρια ανταγωνιστικά μέσα στο νέο περιβάλλον.

Δυστυχώς, παρά τις υποδείξεις μας δεν εισακουστήκαμε με αποτέλεσμα σήμερα να μην οδηγούμαστε σε σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ.  

Απόδειξη αυτού το ότι τέσσερα χρόνια μετά τον διορισμό του 1ου  Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥΠΥ δεν ολοκληρώθηκε καμία μελέτη για το πώς θα υλοποιηθεί η αυτονόμηση. Έτσι, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε πολλές περιπτώσεις  τα δημόσια νοσηλευτήρια αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών.

Στην ίδια κατεύθυνση, τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ οι ελλείψεις σε εξοπλισμό παραμένουν εμφανείς. Ακόμη δεν έγινε κατορθωτό να εγκατασταθούν μαγνητικοί τομογράφοι στα δημόσια νοσηλευτήρια με αποτέλεσμα ολόκληρος ο δημόσιος τομέας να έχει μόνο έναν μαγνητικό τομογράφο.

Τα προβλήματα αυτά, βέβαια, επιβαρύνθηκαν ακόμη περισσότερο συνεπεία της πανδημίας.

Ως εκ τούτου είναι ξεκάθαρο πως εάν τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν κατορθώσουν μέχρι το 2024 να έχουν πλήρη οικονομική αυτονομία και κάλυψη των ελλείψεων, να καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής η θέση τους με σοβαρό κίνδυνο είτε τη μείωση του κύκλου εργασιών τους είτε ακόμα την ιδιωτικοποίησή τους.

Είναι αυταπόδεικτο πως η προχειρότητα και η ικανοποίηση σκοπιμοτήτων άφησε τα δημόσια νοσηλευτήρια ακάλυπτα και με σοβαρές ελλείψεις δημιουργώντας έτσι τεράστια προβλήματα στον δημόσιο τομέα της υγείας και κατ’ επέκταση και στους πολίτες.

Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να διεκδικεί την σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ προς όφελος των πολίτων και της ποιοτικά αναβαθμισμένης περίθαλψης.
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 11 Οκτωβρίου 2021

Ανακοινώσεις