ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Παρασκευή 17.09.2021
Παρασκευή 17.09.2021, από Μαρία Βασιλειάδου
Μαρία Βασιλειάδου
Αναπληρώτρια Πρόεδρος

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου διεξάγονται οι ομοσπονδιακές εκλογές στην Γερμανία. Σε αυτή τη σημαντική αναμέτρηση, μετρούν δυνάμεις, ο Σοσιαλδημοκράτης  Olaf Scholz  και η συντηρητική  Angela Merkel .

Πέρα από τον μικρόκοσμο της Κυπριακής πραγματικότητας, υπάρχουν και άλλα σημαντικά γεγονότα που επηρεάζουν καθοριστικά τις ζωές μας και τη καθημερινότητα μας, όπως και την επιβίωση μας.

Τα καλά νέα είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD στην πρώτη θέση, μετά από χρόνια. Αυτό είχε διαφανεί και στο τελευταίο Συνέδριο υψηλού επιπέδου, του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος,στο οποίο συμμετείχε μόνο η ηγεσία των κομμάτων μελών του SPD, και στο οποίο συμμετείχα εκπροσωπώντας το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ. Εκεί το κλίμα αισιοδοξίας ήταν διάχυτο και ο ίδιος ο Scholz αναπτύσσοντας τις προτάσεις και τις πολιτικές του που συμπεριλαμβάνονται στο προεκλογικό του πρόγραμμα, άγγιξε με σαφήνεια θέματα που μέχρι σήμερα και κάτω από τους συντηρητικούς,  δημιούργησαν τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα στη Γερμανία και κατ` επέκταση και στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο. Οι πολιτικές λιτότητας της Merkel, άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην Κυπριακή οικονομία και φτωχοποίησαν τον λαό.

Εάν όλα πάνε κατ`ευχήν, και επικρατήσουν οι Σοσιαλδημοκράτες, θα ακολουθήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης με την στήριξη του SPD και των Πράσινων και Καγκελάριο τον Olaf Scholz.  Ίσως χρειαστεί  και η ενίσχυση ενός τρίτου κυβερνητικού εταίρου. Αυτό βέβαια θα διαφανεί, μετά το άνοιγμα της κάλπης.

Εάν αυτό το σενάριο αποδειχθεί αληθινό, τότε θα είναι ξεκάθαρα αναμενόμενη μια θετική στροφή στα γερμανικά και ευρωπαϊκά πράγματα και φυσικά μια διαφοροποίηση των μέχρι σήμερα, πολιτικών προσεγγίσεων  της χώρας, άρα  και βελτίωση των σχέσεων Γερμανίας-Κύπρου.

Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας, η Γερμανία, δια του Υπουργού Εξωτερικών της  ανέλαβε «μεσολαβητική πρωτοβουλία» για την διευθέτηση των διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας, κερδίζοντας την εύνοια των Τούρκων και τα μπαξίσια της,  αφού απέκλεισε πάνω σε συστηματική βάση  την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων προς την Τουρκία για σωρεία παρανομιών και προκλήσεων εις βάρος της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικαλούμενη αυτή την «μεσολαβητική πρωτοβουλία» της. Στόχος της να πιστωθεί η Γερμανία την δήθεν προσπάθεια για εξομάλυνση των σχέσεων στη περιοχή με τα ανάλογα ανταλλάγματα.

Σημειώνουμε ότι , κάτω από την Angela Merkel, η Γερμανία  είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, που έχει αποστερηθεί την δημοσιονομική της κυριαρχία , παραμένει με την δημόσια περιουσία της υποθηκευμένη και το δημόσιο χρέος της κινείται σε  υψηλά επίπεδα.

Εάν την επομένη των εκλογών στη Γερμανία έχουμε μια  νίκη του SPD και μια κυβέρνηση Olaf Scholz, τότε ανοίγει μια προοπτική διαφοροποίησης πολλών παραμέτρων σε σχέση με ευκαιρίες για  διάλογο για τις σχέσεις της Γερμανίας με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά  και με την Ευρωπαϊκή Ένωση ευρύτερα.

Θα εναπόκειται σε εμάς να δράσουμε σωστά , ακολουθώντας συγκεκριμένη στρατηγική προσέγγισης , ενημέρωσης και δημιουργίας πλατφόρμας συνεργασίας.

Blog