Η ΕΔΕΚ διεκδικεί μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος
Πέμπτη 16.09.2021
Πέμπτη 16.09.2021, από Γραφείο Τύπου

Η εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών με την επιστολή του προς της ΑΗΚ για μείωση της χρέωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος εμπίπτει στο πλαίσιο των προτάσεων που η ΕΔΕΚ πρότεινε προς την κυβέρνηση για άμεση μείωση των λογαριασμών ρεύματος.

Συγκεκριμένα προτείναμε:

1. Μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια δεδομένου μάλιστα ότι εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Κύπρος έχει τον ψηλότερο συντελεστή: 19%. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Μάλτα  έχει 5%, η Γαλλία 5,5%, το Βέλγιο 6%, το Λουξεμβούργο 8% και η Ιταλία 10%.

2.Το ΦΠΑ να επιβάλλεται μόνο επί της κατανάλωσης του ηλεκτρισμού και όχι επί του συνόλου των χρεώσεων του λογαριασμού.

3 Να επιταχυνθεί η διαδικασία αποδέσμευσης του κονδυλίου για την τοποθέτηση των φωτοβαλταϊκών ώστε να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης η δέσμευση της κυβέρνησης προς την ΕΔΕΚ για την επιχορήγηση φωτοβολταϊκών στους μόνιμους κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών.

Καλούμε την Υπουργό  Ενέργειας  να αξιοποιήσει το δικαίωμα που έχει από το Νόμο και να επιβάλει για 45 μέρες ανώτατη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι να αποφασιστούν και να υλοποιηθούν τα μέτρα που θα συμβάλουν στη μείωση των λογαριασμών των καταναλωτών. 

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Ανακοινώσεις