Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους δημοκρατικούς θεσμούς και να πορεύεται με βάση τα όσα προνοεί το καταστατικό του κόμματος και οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων
Δευτέρα 13.09.2021
Δευτέρα 13.09.2021, από Γραφείο Τύπου

Έχοντας ως βασική αρχή την «διαφάνεια, την συλλογικότητα, τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης, του σεβασμού του καταστατικού και της ενότητας» την οποία επικαλείται η λεγόμενη «Ομάδα Πρωτοβουλίας για τη σωτηρία της ΕΔΕΚ», το Κ.Σ. ΕΔΕΚ προχώρησε σε όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με το Εκλογικό Συνέδριο στη βάση όσων προνοούνται στο καταστατικό του κόμματος και όσων έχουν συμφωνηθεί στα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ.

Ως εκ τούτου, από μία πρώτη ανάγνωση του καταλόγου των ονομάτων μελών του κόμματος που μέσω της εν λόγω «Πρωτοβουλίας» ζητούν την αναβολή του τακτικού εκλογικού συνεδρίου παρατηρείται πως:

1. Το αίτημα για αναβολή του Εκλογικού Συνεδρίου είναι αντίθετο τόσο με το Καταστατικό όσο και με την ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της 30ης Ιουνίου 2021 για την σύγκλησή του.

2. Κάποια από τα άτομα που υπογράφουν το αίτημα για αναβολή του Συνεδρίου και είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όχι μόνο δεν διαφώνησαν αλλά αντίθετα ψήφισαν υπέρ της πρότασης για σύγκληση του Συνεδρίου. Τι μεσολάβησε από τις 30 Ιουνίου μέχρι σήμερα για να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να διαφωνήσουν με την ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής;

3. Σημαντικός αριθμός από τους υπογράφοντες απουσιάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις δραστηριότητες του κόμματος. Κάποιοι μάλιστα κατά την προεκλογική περίοδο υπονόμευσαν δημόσια το κόμμα με διάφορους τρόπους.

4. Αφού κάποια μέλη θέλουν την αναβολή του Συνεδρίου προκύπτει το ερώτημα γιατί έθεσαν τον εαυτό τους ως υποψήφιο στις Επαρχιακές Συνδιασκέψεις που αποτελούν μέρος της διαδικασίας του Συνεδρίου το οποίο τώρα επιθυμούν να αναβάλουν;

5. Μεγάλος αριθμός μελών που φέρονται να έχουν υπογράψει, επικοινώνησαν με τα γραφεία του Κόμματος και δήλωσαν πως ουδέποτε έχουν συμμετάσχει στην εν λόγω πρωτοβουλία ή έχουν υπογράψει την διακήρυξή της.


Είναι προφανές πως η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί μέρος μίας προσπάθειας να πληγεί η ενότητα του κόμματος και να αποδυναμωθεί ο πολιτικός ρόλος της ΕΔΕΚ σε μια περίοδο όπου η πατρίδα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που αφορούν τη διαχείριση του Κυπριακού αλλά και τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που ταλαιπωρούν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Καλούνται τα μέλη της ΕΔΕΚ να δώσουν ενωμένα αυτή την μάχη που όπως προκύπτει κρίνει το μέλλον της ΕΔΕΚ, να ενημερώνονται με επιχειρήματα και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα συμμετέχοντας σε αυτή τη γιορτή της Δημοκρατίας.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους δημοκρατικούς θεσμούς και να πορεύεται με βάση τα όσα προνοεί το καταστατικό του κόμματος και οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων.

 

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2021

Ανακοινώσεις