Έξι μέτρα που θα επιφέρουν οικονομικό κόστος στο κατοχικό καθεστώς και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αναθεώρηση των ενεργειών του για εποικισμό της πόλης της Αμμοχώστου
Τετάρτη 14.07.2021
Τετάρτη 14.07.2021, από Γραφείο Τύπου

Κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος,  επεσήμανε ότι η κυβέρνηση οφείλει να δείξει αποφασιστικότητα και στην περίπτωση υλοποίησης των τουρκικών εξαγγελιών για την Αμμόχωστο, να προχωρήσει στη λήψη πολιτικών και οικονομικών μέτρων σε βάρος του κατοχικού καθεστώτος. Ειδικότερα, κατέθεσε τις πιο κάτω προτάσεις:

  1. Αναθεώρηση του κανονισμού λειτουργίας των οδοφραγμάτων. Να επιτρέπεται μόνο η διακίνηση των Τουρκοκυπρίων κατόχων ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να μην επιτρέπεται η διακίνηση Ελληνοκυπρίων και υπηκόων τρίτων χωρών συμπεριλαμβανομένων και υπηκόων των κρατών μελών της Ε.Ε.
  2. Αναθεώρηση και αυστηροποίηση του κανονισμού της «πράσινης γραμμής» προς αποφυγή του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι Ελληνοκύπριοι παραγωγοί.
  3. Κήρυξη ως παράνομου του αεροδρομίου Τύμπου και προειδοποίηση των αεροπορικών εταιριών που θα το χρησιμοποιούν για λήψη δικαστικών ή/και άλλων μέτρων σε βάρος τους.
  4. Κατάθεση αιτήματος στην Ε.Ε. για τερματισμό παραχώρησης οποιασδήποτε οικονομικής βοήθειας στο κατοχικό καθεστώς. Σε αντίθετη περίπτωση πρόταξη βέτο σε όλες τις περιπτώσεις χρηματοδότησης.
  5. Καθολική αντικατάσταση των διαβατηρίων και των ταυτοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην αίτηση παραλαβής από τους πολίτες να περιλαμβάνεται πρόνοια καταδίκης και αποχής από ενέργειες που συνιστούν υπονόμευση του κράτους ή και απόσχιση τμήματός του. Η πρόνοια να αφορά το σύνολο του λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
  6. Να προικοδοτηθεί άμεσα το Ειδικό Ταμείο ενίσχυσης προσφύγων που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή ώστε οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες να καταφεύγουν σε αυτό και όχι στην παράνομη «Επιτροπή Αποζημιώσεων» στα κατεχόμενα για να σταματήσει η τουρκοποίηση ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Εκτιμούμε ότι η υλοποίηση των πιο πάνω μέτρων θα επιφέρει οικονομικό κόστος στο κατοχικό καθεστώς και ενδεχομένως να οδηγήσει σε αναθεώρηση των ενεργειών του για εποικισμό της πόλης της Αμμοχώστου.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 14 Ιουλίου 2021

Ανακοινώσεις