Η ΕΔΕΚ συνεχίζει τον αγώνα της για αναζωογόνηση των Ορεινών και Ημιορεινών Κοινοτήτων
Τρίτη 13.04.2021
Τρίτη 13.04.2021, από Γραφείο Τύπου

Μετά από την συνάντηση που είχαν σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Χαμπιαούρη για αυτήν την άκρως εποικοδομητική συνάντηση την οποία είχαμε σήμερα κατά την διάρκεια της οποίας ανταλλάξαμε απόψεις γύρω από τα σοβαρά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι ορεινές και ημιορεινές κοινότητες της πατρίδας μας. Σε μια προσπάθεια συντονισμού, ενεργειών και δράσεων έτσι ώστε να μπορέσουμε να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην επίλυση αυτών των προβλημάτων.  

Κυρίως μπορούμε να πούμε ότι τα προβλήματα επικεντρώνονται σε τρεις κατηγορίες:  

  • Η μια κατηγορία είναι πως μπορούμε να βοηθήσουμε για να υπάρχει μια καινοτόμος ανάπτυξη της πρωτογενούς οικονομίας κυρίως της γεωργίας με ειδικούς τομείς και ειδικούς κλάδους και κατ΄ επέκταση και της μεταποίησης των προϊόντων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μια ισχυρή προοπτική σε αυτές τις περιοχές,
  • το δεύτερο είναι τα ζητήματα που έχουν σχέση με την απόκτηση μόνιμης κατοικίας σε αυτές τις περιοχές για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την παρουσία κατοίκων και να μειώσουμε σε σημαντικό βαθμό την αστυφιλία η οποία παρατηρείται,  
  • και τέλος για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα προγράμματα των φωτοβολταϊκών συστημάτων έτσι ώστε να διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο την παραμονή των κατοίκων σε αυτές τις περιοχές, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας τους και αυτό πάντοτε σε συνδυασμό και με τις επιχορηγήσεις όσον αφορά τις μετακινήσεις των εργαζομένων προς τα αστικά κέντρα.  

Ήδη νομίζω πως υπάρχει μια ταύτιση απόψεων με την ανταλλαγή απόψεων που είχαμε μέχρι στιγμής και νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα κάλο δρόμο. Από εκεί και πέρα αυτό που θα ήθελα να διαβεβαιώσω τον κ. Χαμπιαούρη είναι ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ, όπως πράξαμε και στον πρόσφατο προϋπολογισμό, θα συνεχίσουμε με εποικοδομητικές δράσεις να στηρίζουμε τέτοιου είδους ενέργειες που θα συμβάλουν στην αναζωογόνηση και στην διατήρηση σε πολύ υψηλά επίπεδα των κατοίκων της ορεινής και ημιορεινής πατρίδας μας». 

Ακολούθως ο κ. Χαμπιαούρης δήλωσε: 

«Συναντήθηκα σήμερα με τον φίλο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο και ανταλλάξαμε απόψεις για θέματα που αφορούν τις ορεινές μας κοινότητες. Συγκεκριμένα, ενημέρωσα τον κύριο Πρόεδρο για την υλοποίηση των δράσεων της εθνικής στρατηγικής και πώς αυτές εξελίσσονται στην βάση των χρονοδιαγραμμάτων τα οποία έχουν τεθεί εδώ και αρκετό καιρό. Ενημερώθηκε ο κύριος Σιζόπουλος για τα έργα τα οποία έχουν υλοποιηθεί, για τα έργα οποία υλοποιούνται και για τα έργα τα οποία αναμένεται να γίνει προκήρυξη προσφορών εντός του 2021.

Αυτό οποίο θέλω να κρατήσω από την σημερινή συνάντηση είναι ότι ήταν παραγωγική, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων, διαφάνηκε η πρόθεση του κύριου Σιζόπουλου προσωπικά και της ΕΔΕΚ να στηρίξουν το έργο μας, γιατί θεωρούμε όλοι μαζί ότι η προσπάθεια είναι συλλογική και ότι μόνο με συλλογικότητα, υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα θα μπορέσουμε να σταματήσουμε την φυγή από τις ορεινές κοινότητες και να επιφέρουμε την βιώσιμη ανάπτυξη.

Δόθηκε έμφαση στην αγροτική οικονομία, στον πρωτογενή τομέα, στον τομέα της μεταποίησης, σε θέματα που αφορούν το στεγαστικό καθώς επίσης και άλλα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των κατοίκων εδώ στις ορεινές περιοχές. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις εποικοδομητικές σας εισηγήσεις και να είστε σίγουρος ότι θα προωθηθούν εκεί που πρέπει και θα ληφθούν σοβαρά υπόψη».              

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 13 Απριλίου 2021

Ανακοινώσεις