ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ, Μ. ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Τρίτη 23.10.2018
Τρίτη 23.10.2018, από Γραφείο Τύπου

 

Η διαπίστωση τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από άλλους ότι  η βάση της παρούσας διαδικασίας δεν έχει προοπτική  κατάληξης σε βιώσιμη λύση, αποτελεί παραδοχή  ότι τόσο η βάση λύσης στη λογική της ΔΔΟ όσο και η διαδικασία που εγκλώβισε το  πρόβλημα  σε διακοινοτικό, απέτυχε.

Αυτή η πορεία κατέληξε ουσιαστικά στο Σχέδιο Ανάν και στο Κρανς Μοντάνα. Δύο άκρως αρνητικά γεγονότα για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό.

Η αποκέντρωση εξουσιών όμως, όπως γίνεται η σχετική εισήγηση, δεν απομακρύνει  τη βάση της λύσης από την ουσία της ΔΔΟ. Άρα δεν δίνει προοπτική διάρρηξης του αδιεξόδου. Αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες.

Η στασιμότητα σίγουρα δεν είναι  αποδεκτή. Όμως η κινητικότητα εάν θα είναι προς αρνητική κατεύθυνση θα είναι καταστροφική. Πρέπει λοιπόν η κινητικότητα να επιδιώξουμε να στραφεί προς μία θετική κατεύθυνση. Όμως τόσο το πλαίσιο των έξι σημείων του ΓΓ όσο και αρκετά από τα σημεία της πρόσφατης έκθεσής του είναι άκρως αρνητικά και ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους.

Γι’ αυτό και βασική πρόταση της ΕΔΕΚ, όπως δόθηκε γραπτώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα δοθεί και στη δημοσιότητα, προβλέπει ότι η προοπτική μίας θετικής στροφής θα πρέπει να ενισχύει τη διαπραγματευτική μας θέση και αυτή η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης θα πρέπει να γίνει μέσα από σωστή  αναβάθμιση και προσεκτική αναβάθμιση του γεωστρατηγικού μας ρόλου σε συνεργασία με την Ελλάδα αλλά και με άλλες χώρες τα συμφέροντα των οποίων συμπίπτουν σε αυτή την περιοχή.

Αυτή ακριβώς η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου όπως έχουμε τονίσει πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά σε τρεις πυλώνες:

  • Τον πολιτικό, με συγκεκριμένες δράσεις όσον αφορά τον ΟΗΕ και την ΕΕ.
  • Τον ενεργειακό με την περαιτέρω αξιοποίηση του ενεργειακού παράγοντα και κυρίως της προώθησης ολοκλήρωσης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τέλος
  • Την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας τη Κύπρου σε στρατιωτικό  επίπεδο σε συνεργασία με την Ελλάδα με την επανενεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου αλλά και την αυξημένη αριθμητικά και οπλικά παρουσία ελληνικής δύναμης στην Κύπρο για να αποτελέσει ακριβώς ένα μηχανισμό αναχαίτισης της τουρκικής προκλητικότητας.

Σε διαπίστωση δημοσιογράφου ότι φαίνεται πως από την ΕΔΕΚ δεν γίνεται αποδεκτή η πρόταση περί αποκέντρωσης, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Ακριβώς. Από τη στίμη που παραμένουν τα φυλετικά και ρατσιστικά σημεία της ΔΔΟ, τα οποία είναι ο γεωγραφικός διαχωρισμός του πληθυσμού στη βάση εθνοτικής προέλευσης, η εγγυημένη πλειοψηφία ιδιοκτησίας και πληθυσμού, η αριθμητική εξίσωση σε θεσμικά όργανα του κράτους, η εκ περιτροπής προεδρία, η θετική ψήφος σε σοβαρές αποφάσεις των οργάνων της κεντρικής κυβέρνησης, στην ουσία δεν λύνουν το πρόβλημα. Αντίθετα το διαιωνίζουν και το νομιμοποιούν».

Ανακοινώσεις
Γραφείο Τύπου
|
Δευτέρα 22.10.2018