Οι πολίτες πληρώνουν κατά 60% πιο ακριβά τα φάρμακα και αναλώσιμα επειδή δεν είναι διαφανείς οι διαδικασίες προμήθειας
Πέμπτη 01.12.2022
Πέμπτη 01.12.2022, από Γραφείο Τύπου

Από τη σημερινή συζήτηση στη βάση της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αλλά και της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας για την προμήθεια φαρμάκων και αναλωσίμων  από τη διεύθυνση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας,  προκύπτει σοβαρή διασπάθιση δημοσίου χρήματος και κυρίως των εισφορών των πολιτών.

Η αγορά όλων αυτών στη βάση αδιαφανών  διαδικασιών παρουσιάζει μία σημαντική αύξηση των δαπανών που ξεπερνά κατά μέσο όρο το 60% από αυτές που θα έπρεπε να ήταν οι πραγματικές δαπάνες για την προμήθεια και των φαρμάκων και των αναλωσίμων. 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι 2,5 χρόνια  μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο σφαιρικός προϋπολογισμός όπως αρχικά είχε οριστεί, ύψους 920εκ. ευρώ  ετησίως, έχει φτάσει σήμερα στο 1,5 δις.  Θέτοντας ουσιαστικά σε ένα σοβαρό κίνδυνο τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.

Όλα αυτά με την πάροδο του χρόνου επιβεβαιώνουν αυτά που από την αρχή η ΕΔΕΚ είχε προβλέψει  και με συγκεκριμένες εισηγήσεις προσπάθησε να τα διορθώσει.  Δυστυχώς όμως άνευ αποτελέσματος.  

Εδώ λοιπόν ο καθένας πρέπει να τεθεί ενώπιον των ευθυνών του.  Εάν και κατά πόσο θέλουμε ένα βιώσιμο ΓεΣΥ  με ποιοτική προσφορά υπηρεσιών  προς όφελος των πολιτών, αλλά  χωρίς διασπάθιση δημοσίου χρήματος, με ότι αυτό σημαίνει, και χωρίς αδιαφανείς διαδικασίες. Ή αν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί  αυτή η διαδικασία και ενδεχομένως στο τέλος να οδηγηθούμε το ΓεΣΥ να είναι είτε οι Κυπριακές Αερογραμμές είτε ο Συνεργατισμός.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς υπολογίστηκε ότι είναι 60% πάνω από τις δαπάνες που έπρεπε να ήταν, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Με βάση  τις τιμές που αγόραζε και φάρμακα και αναλώσιμα το Υπουργείο  Υγείας στη βάση των διαδικασιών προσφοράς που είχε μέχρι το 2018  και τις τιμές που σήμερα πληρώνει για τα ίδια φάρμακα και για τα ίδια αναλώσιμα  ο ΟΑΥ. Και μάλιστα σήμερα θα μπορούσε η τιμή να ήταν ακόμα καλύτερη  δεδομένου ότι ο αριθμός των προϊόντων που θα  παραγγελθούν είναι ακόμα μεγαλύτερος. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των προϊόντων που παραγγέλλονται  τόσο μπορείς να διαπραγματευτείς και να  εξασφαλίσεις χαμηλότερη τιμή.  Και είναι καταγεγραμμένα αυτά με συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν γίνονται διαβουλεύσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες απάντησε:
«Μπορεί να γίνονται διαβουλεύσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες και τους εισαγωγείς  φαρμάκων αλλά δεν είναι στη βάση διαφανών  προσφορών ώστε να καθοριστεί η χαμηλότερη δυνατή τιμή».

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 1 Δεκεμβρίου 2022

Ανακοινώσεις
Γραφείο Τύπου
|
Τρίτη 29.11.2022