Οι παραβιάσεις στη «νεκρή ζώνη» και τα προβλήματα σε βάρος Ελληνοκυπρίων γεωργών πρέπει να απαντηθούν με συγκεκριμένα μέτρα σε βάρος του κατοχικού καθεστώτος
Δευτέρα 28.11.2022
Δευτέρα 28.11.2022, από Γραφείο Τύπου

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» απεκάλυψε χθες πως επικεφαλής αξιωματικός της Ειρηνευτικής Δύναμης εισηγήθηκε σε Ελληνοκύπριο γεωργό να προτείνει σε Τουρκοκύπριο γεωργό να καλλιεργεί ο δεύτερος τα χωράφια του στη «νεκρή ζώνη», ώστε να λυθούν τα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των Ελληνοκυπρίων γεωργών.

Οφείλουμε να θυμίσουμε το αυτονόητο. Η «νεκρή ζώνη» αποτελεί έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας που παραχωρήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη για σκοπούς επιτήρησης. Σε καμία περίπτωση το έδαφος αυτό δεν νομιμοποιείται να βρίσκεται άμεσα ή έμμεσα κάτω από τον έλεγχο των κατοχικών δυνάμεων ή του κατοχικού  καθεστώτος.

Η στάση των Ηνωμένων Εθνών που αποκαλύπτεται στο δημοσίευμα, είναι απαράδεκτη. Τεράστια ευθύνη για αυτήν φέρει τόσο ο Κόλιν Στιούαρτ όσο και η κυβέρνηση που ανέχεται συστηματικά παραβιάσεις όπως αυτές που βλέπουμε στα Στροβίλια, τη Δένεια κ.ά. χωρίς να αντιδρά έμπρακτα, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που επιφέρουν οικονομικό κόστος στο κατοχικό καθεστώς και την Τουρκία. Η ΕΔΕΚ κατέθεσε έγκαιρα στην κυβέρνηση τέτοιου είδους μέτρα, τα οποία ανάμεσα σε άλλα προνοούν:

  1. Απαγόρευση σε Τουρκοκυπριακά ταξί να παραλαμβάνουν από τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπηκόους τρίτων χωρών για μεταφορά στα κατεχόμενα. Να επιτρέπεται μόνο η μεταφορά Τουρκοκυπρίων.
  2. Ποινικοποίηση της χρήσης του παράνομου Αεροδρομίου Τύμπου.
  3. Κλείσιμο των οδοφραγμάτων Λήδρας και Δερύνειας, εκτός εάν ανοίξουν  οι δίοδοι Πυροϊου και Κοκκίνων.
  4. Αυστηρή εφαρμογή του «κανονισμού της πράσινης γραμμής».
  5. Απαγόρευση της διανυκτέρευσης στα κατεχόμενα συμπεριλαμβανομένων των αλλοδαπών φοιτητών. Εξαιρούνται οι συγγενείς εγκλωβισμένων και μέλη της Μαρωνίτικης Κοινότητας.
  6. Αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την έγκριση χρηματοδότησης από την Ε.Ε. προγραμμάτων στα κατεχόμενα.

 

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 28 Νοεμβρίου 2022
 
 
 

Ανακοινώσεις