Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Παρασκευή 25.11.2022
Παρασκευή 25.11.2022, από Γραφείο Τύπου

Το 1991 η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. θεσμοθέτησε την 25η Νοεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με στόχο την ενημέρωση για το τι είναι βία, τον περιορισμό του φαινομένου και τη στήριξη των γυναικών που τη βιώνουν.
 
Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πως η βία εναντίον των γυναικών μπορεί να είναι λεκτική, σεξουαλική ή σωματική και δεν γνωρίζει πολιτισμικό ή φυλετικό διαχωρισμό.
 
Η ΕΔΕΚ καταδικάζει κάθε μορφής κακοποίηση ενάντια στον συνάνθρωπό μας και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις προς άμβλυνση και εν τέλει εξαφάνιση του φαινομένου. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται:

  • Υιοθέτηση του θεσμού του Κοινωνικού Λειτουργού της Γειτονιάς.
  • Το κράτος να ερευνά και να εξετάζει τις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία ακόμα και αν αυτές δίνονται ανώνυμα.
  • Άμεση δημιουργία αρχείου καταγραφής δεδομένων από όλες τις υπηρεσίες για καταγγελίες περιστατικών βίας.     
  • Επιβολή αυστηρών ποινών για όσους ασκούν σωματική ή σεξουαλική βίας.
     

Σημειώνουμε πως σημαντικές προτάσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και της προστασίας των θυμάτων έχει καταθέσει ο Ανεξάρτητος Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Ανάμεσα στις προτάσεις αυτές είναι η δημιουργία έξυπνης εφαρμογής μέσω της οποίας τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας θα μπορούν να απευθύνονται άμεσα στις αρμόδιες αρχές.
 
Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να εργάζεται υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων όλων των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου, πολιτισμικής ή εθνοτικής προέλευσης. 

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία 25 Νοεμβρίου 2022

Ανακοινώσεις