Διακήρυξη Κ.Σ ΕΔΕΚ για 58η επέτειο βομβαρδισμών της Τηλλυρίας
Δευτέρα 08.08.2022
Δευτέρα 08.08.2022, από Γραφείο Τύπου

Η στόχευση της Τουρκίας το 1964 ήταν η δημιουργία ενός μεγάλου προγεφυρώματος με επίκεντρο τα Κόκκινα για να μπορεί να μεταφέρει στρατό και οπλισμό ώστε να ολοκληρώσει την επεκτατική της πολιτική με κατάληψη της Κύπρου και ενσωμάτωσή της στην Τουρκία. Με την εκδήλωση της τουρκικής ανταρσίας για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η περιοχή της Τηλλυρίας δέχθηκε το μεγαλύτερο βάρος της τουρκικής επιθετικότητας.

Τα τουρκικά σχέδια απετράπησαν λόγω της ηρωικής αντίστασης των κατοίκων της περιοχής αλλά και των εθελοντών. Η απάντηση της Τουρκίας ήρθε τον Αύγουστο του 1964 με τους τυφλούς βομβαρδισμούς της τουρκικής αεροπορίας με βόμβες ναπάλμ, σε μια προσπάθεια κάμψης της αντίστασης των δυνάμεων  της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για επιβολή του διχοτομικού σχεδίου Άτσενσον ενόψει των συνομιλιών που θα ξεκινούσαν στη Γενεύη.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στους αδικοχαμένους συμπατριώτες μας από τους βάρβαρους της τουρκικής αεροπορίας στην Τηλλυρία το 1964, η κυβέρνηση οφείλει να μην επιτρέψει στους Γκρίζους Λύκους να διέλθουν από τις ελεύθερες  περιοχές για να πανηγυρίσουν στα Κόκκινα τα τουρκικά εγκλήματα. Αυτό επιβάλλει ο στοιχειώδης σεβασμός στους νεκρούς ήρωές μας αλλά και η κρατική και εθνική μας αξιοπρέπεια.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 8 Αυγούστου 2022
 
 

Ανακοινώσεις