Συνεχίζουμε να καταθέτουμε προτάσεις για βελτίωση του ΓεΣΥ ώστε μέσω του να προσφέρεται υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο σύνολο των πολιτών
Τετάρτη 01.06.2022
Τετάρτη 01.06.2022, από Γραφείο Τύπου

Η ΕΔΕΚ, το κόμμα που διεκδίκησε την δημιουργία Γενικού Σχεδίου Υγείας στην Κύπρο και που αγωνίστηκε για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, συνεχίζει και σήμερα, μέσα από τις ολοκληρωμένες προτάσεις που καταθέτει να εργάζεται ώστε μέσω του ΓεΣΥ να προσφέρεται υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο σύνολο των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και κύρια σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλο τρόπο.

Ο απολογισμός των τριών χρόνων λειτουργίας του ΓεΣΥ είναι επιβεβλημένος ώστε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις.
Ειδικότερα, ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται η νομοθεσία διαστρεβλώνει την φιλοσοφία του ΓεΣΥ και στερεί από τους πολίτες την ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου.

Μέσα από το μνημόνιο ΟΑΥ και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων εισάγεται το πολυασφαλιστικό και η δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων, ενώ σύμφωνα με γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας στα συμβόλαια ΟΑΥ με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια υπάρχουν παρανομίες οι οποίες δεν έχουν αποκατασταθεί.

Την ίδια στιγμή η ελεγκτική υπηρεσία σημειώνει σε έκθεσή της την τεράστια διασπάθιση χρημάτων χωρίς να αναβαθμιστεί η προσφερόμενη ποιότητα περίθαλψης.

Σε ότι αφορά τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν έχει προχωρήσει η αναβάθμισή τους και η πλήρης οικονομική τους βιωσιμότητα ώστε να καταστούν η πραγματική ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ.

Τέλος, παραμένει η μεγάλη λίστα αναμονής για επίσκεψη σε ορισμένες ειδικότητες, με κίνδυνο επιβάρυνσης της υγείας των ασθενών.

Η ΕΔΕΚ για όλα τα πιο πάνω προειδοποίησε έγκαιρα και κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις για διόρθωση των προβλημάτων που εντοπίζονται.

Παρά τις αντιδράσεις όλων αυτών που στοχεύουν να εξυπηρετήσουν συμφέροντα ξένα προς αυτά του ασθενή, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ που να εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες όλων των πολιτών με απώτερο στόχο  όλοι οι συνάνθρωποί μας να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 1 Ιουνίου 2022
 
 

Ανακοινώσεις