Οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις θα αμβλυνθούν με στοχευμένα μέτρα προς όφελος των πολιτών
Πέμπτη 19.05.2022
Πέμπτη 19.05.2022, από Γραφείο Τύπου

Τα δεδομένα που καταγράφει η Eurostat γύρω από τις αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών καθώς και το ότι στην Κύπρο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε με πέντε φορές μεγαλύτερη ταχύτητα από τον μέσο όρο της ΕΕ, επιβεβαιώνουν την τρομακτική αύξηση των τιμών αλλά και τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλούν στο βαλάντιο των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η αυριανή συνάντηση στο προεδρικό ελπίζουμε να οδηγήσει σε στοχευμένα μέτρα που θα οδηγήσουν σε άμβλυνση των επιπτώσεων από την ακρίβεια. Για τον σκοπό αυτό, δημοσιοποιούμε εκ νέου τα μέτρα που έγκαιρα καταθέσαμε στην κυβέρνηση προς μελέτη και αξιοποίηση:
1. Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα.
2. Επιχορήγηση της τιμής ειδών πρώτης ανάγκης.
3. Ο ΦΠΑ να επιβάλλεται μόνο επί της κατανάλωσης του ηλεκτρισμού και όχι επί του συνόλου των χρεώσεων του λογαριασμού.
4. Σημαντική μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ.
5. Χρηματοδότηση της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ως μέτρο στήριξης των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
6. Επέκταση των σχεδίων χορήγησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
7. Με δεδομένο πως το κράτος χάνει περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από την παράνομη προμήθεια καυσίμων προς τα κατεχόμενα, η κυβέρνηση οφείλει να αυξήσει τους ελέγχους αλλά και την επιβολή ποινών με τρόπο ώστε να αποτρέψει αυτό το φαινόμενο και να διαθέσει τα χρήματα αυτά για επιχορήγηση (και μείωση) της τιμής του ρεύματος ή και των καυσίμων.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 19 Μαΐου 2022

 

Ανακοινώσεις