Καταθέσαμε πρόταση στη Βουλή για να ζητηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης η αποβολή της Τουρκίας όπως έγινε και στην περίπτωση της Ρωσίας
Παρασκευή 15.04.2022
Παρασκευή 15.04.2022, από Γραφείο Τύπου

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης του Προέδρου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου με τη Νέα Πρέσβειρα Αυστραλίας Fiona McKergow, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσεꓽ 
 
«Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε σήμερα με την Ύπατη Αρμοστή της Αυστραλίας στην Κύπρο και να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας και οπωσδήποτε από την πλευρά της ΕΔΕΚ να την ενημερώσουμε σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα, τις θέσεις του κόμματος και γενικά τους στόχους της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας σε βάρος της πατρίδας μας. Ειδικά σε μια περίοδο όπου δυστυχώς η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από ότι αντιμετωπίζει την εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή των κυπριακών, ευρωπαϊκών στην ουσία, εδαφών, από την πλευρά της Τουρκίας.  
 
Με αυτήν την ευκαιρία θα θέλαμε να αναδείξουμε και το γεγονός των υποκριτικών δηλώσεων του Υπουργού Εξωτερικών του κ. Τσαβούσογλου ότι σε περίπτωση όπου τα Ηνωμένα Έθνη θα πάρουν οποιεσδήποτε αποφάσεις σε βάρος της Ρωσίας για την επιβολή οποιωνδήποτε κυρώσεων, ότι η Τουρκία ως ένα κράτος το οποίο ακολουθεί την διεθνή νομιμότητα θα τις ακολουθήσει, θα τις σεβαστεί και θα τις εφαρμόσει.
 
Αυτό και αν είναι η μεγαλύτερη υποκρισία την οποία έχουμε διαπιστώσει. Όταν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όταν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα μια κατοχική χώρα η οποία συνεχίζει να είναι προκλητική και επεκτατική παραβιάζοντας κάθε συμφωνία και το διεθνές δίκαιο και τον καταστατικό χάρτη των ΟΗΕ να εμφανίζεται αυτή την στιγμή ως μια χώρα προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  
 
Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει ουσιαστικά να αναλάβει πρωτοβουλίες στο διεθνές επίπεδο ώστε για ακόμη μια φορά να αναδείξει αφενός μεν την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αλλά και από την άλλη να ζητήσει άμεσα, επείγοντα την εφαρμογή των ίδιων μέτρων που εφαρμόζονται σήμερα σε βάρος της Ρωσίας να εφαρμοστούν και σε βάρος της Τουρκίας. 
 
Ήδη από την πλευρά της ΕΔΕΚ, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση και στην Βουλή των Αντιπροσώπων όπου ζητούμε να κατατεθεί επίσημα αίτημα στο Συμβούλιο της Ευρώπης για αποβολή της Τουρκίας όπως έγινε και στην περίπτωση της Ρωσίας».  
 

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 15 Απριλίου 2022 
 
 
 

Ανακοινώσεις