Ο EastMed θα έπρεπε να είναι η κύρια επιλογή μας λόγω της γεωστρατηγικής του σημασίας. Τυχόν εναλλακτικά σενάρια θα πρέπει να καταρτιστούν άμεσα και στη βάση των γεωστρατηγικών συμφερόντων της πατρίδας μας
Παρασκευή 21.01.2022
Παρασκευή 21.01.2022, από Γραφείο Τύπου

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ κατ’ επανάληψη έχουμε εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε ο EastMed να αποτελεί την κύρια επιλογή μας. Οι λόγοι αυτοί είναι κυρίως γεωστρατηγικοί αφού η υλοποίηση του αγωγού αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενώ αντίθετα υποβαθμίζει τον αντίστοιχο της Τουρκίας.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Τουρκία προσπαθεί συστηματικά να ματαιώσει αυτή την επιλογή.
Επειδή η υλοποίηση του συγκεκριμένου αγωγού δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Κύπρο, η κυβέρνηση θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να έχει εναλλακτικά σενάρια που να κινούνται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση στη βάση των γεωστρατηγικών συμφερόντων της πατρίδας μας.


Η ενδεχόμενη ενεργοποίηση των σεναρίων αυτών θα πρέπει να στηρίζεται στη βάση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και κριτηρίων, όπως η αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η μεταφορά της με αυτή τη μορφή στην ΕΕ, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο υγροποίησης του Φυσικού Αερίου και μεταφοράς του με αυτή τη μορφή.
Η υλοποίηση οποιωνδήποτε από τα πρόσθετα σενάρια δεν θα πρέπει να καθυστερήσει και θα πρέπει ο σχεδιασμός τους να ολοκληρωθεί στον συντομότερο δυνατό χρόνο.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 21 Ιανουαρίου 2022

Ανακοινώσεις