Μέρα απότισης φόρου τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας
Τρίτη 21.12.2021
Τρίτη 21.12.2021, από Γραφείο Τύπου

Τα Χριστούγεννα του 1963 έγινε το πρώτο στρατιωτικό πραξικόπημα της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με πρωταγωνιστή την Τ.Μ.Τ. και την ΤΟΥΡΔΥΚ και το οποίο περιγράφεται, λανθασμένα, υπό τον όρο «τουρκανταρσία».  Στόχος των τουρκικών ενεργειών ήταν η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η προώθηση λύσης στη βάση του σχεδίου επανάκτησης της Κύπρου που είχε εκπονηθεί το 1956.

Όπως είναι γνωστό οι Κοκκινοσκούφηδες του Εθελοντικού Λόχου Καταδρομών του Βάσου Λυσσαρίδη με αρχηγό τον Δώρο Ηλία υπήρξαν εκ των πρωταγωνιστών της ματαίωσης των τουρκικών σχεδιασμών.

Τα γεγονότα του 1963 αποτελούν την καλύτερη επιβεβαίωση των τουρκικών στοχεύσεων. Η κατανόηση των τουρκικών στόχων είναι επιβεβλημένη ώστε να γίνει αντιληπτό πως η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας που παραμένει σταθερή και αμετάκλητη, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη διαμόρφωση κοινής πανεθνικής πολιτικής Ελλάδας Κύπρου σε πολιτικό, στρατιωτικό και ενεργειακό τομέα με αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου των δύο χωρών. Η αντιμετώπιση και αναχαίτιση των τουρκικών στόχων και όχι η προσαρμογή σε αυτούς θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο προς όσους αγωνίστηκαν για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 21 Δεκεμβρίου 2021
 
 

Ανακοινώσεις