Δημιουργία πλαισίου για την μετά covid εποχή από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές
Πέμπτη 16.12.2021
Πέμπτη 16.12.2021, από Γραφείο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες η Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Την ΕΔΕΚ εκπροσώπησε η Αν. Πρόεδρος, Μαρία Βασιλειάδου.
 
Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες ηγέτες συζήτησαν και ανέλυσαν τα δεδομένα που καθορίζουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών σήμερα και καθόρισαν προοδευτικές πολιτικές διεκδίκησης για το μέλλον της Ευρώπης.
 
Αναφερόμενοι στην ουσιαστική συμβολή των σοσιαλιστών στην διαφοροποίηση της πολιτικής λιτότητας που εφάρμοσαν οι συντηρητικοί στην κρίση του 2008, έθεσαν στόχο για τη δημιουργία πλαισίου για την μετά covid εποχή, που θα κινείται στους εξής άξονες:

  • Προώθηση μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που να εξασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή του πλούτου και να στηρίζει τους πολίτες και τα κράτη που έχουν τις μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις από αυτές τις αλλαγές.
  • Συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων για χτίσιμο μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας πιο ανθρωποκεντρικής,  με κέντρο ένα ισχυρό κράτος δικαίου, ένα κράτος κοινωνικής αλληλεγγύης. 
  • Προστασία του περιβάλλοντος με την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας, του νόμου για την κλιματική αλλαγή, την επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Προώθηση δημιουργίας κοινωνικού πρωτοκόλλου ανάπτυξης, το οποίο να εξασφαλίζει ισορροπίες σε σχέση με την οικονομία της αγοράς και τους κανόνες ανταγωνισμού από τη μια και τα ουσιώδη κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, όπου τα τελευταία θα αποτελούν προτεραιότητα εκεί και όπου υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.
  • Βιώσιμη ανάπτυξη των γεωργικών και φυσικών πόρων για την εξασφάλιση ποιοτικής διατροφής και αυτάρκειας.
  • Διασφάλιση υψηλού επιπέδου προσφοράς υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες χωρίς εξαιρέσεις. 
  • Στήριξη της τρίτης ηλικίας με πολιτικές ενσωμάτωσης, εξασφάλισης στέγης, φροντίδας, διακίνησης.
  • Η προστασία της ΕΕ από οποιαδήποτε μορφή φασιστικών κινημάτων που απειλούν τη δημοκρατία, τις ελευθερίες, και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και η συνεχής υπεράσπιση της πολυπολιτισμικότητας, της ελευθερίας του τύπου, της σεξουαλικής  επιλογής.
  • Αύξηση κονδυλίων για την εκπαίδευση και την επιμόρφωση, επενδύοντας στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης των δασκάλων όλων των βαθμίδων, στη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη και στην παροχή ίσων ευκαιριών για όλα τα παιδιά, για πρόσβαση στο διαδίκτυο.
  • Η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και η ίση εκπροσώπηση τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
  • Η δημιουργία συστήματος για την ενίσχυση των κρατών μελών που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από το μεταναστευτικό, αναπτύσσοντας πολιτικές αλληλεγγύης και επιμερισμού ευθυνών, με την συνοδεία ευρωπαϊκών κονδυλίων.
     
    Στόχος των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών είναι να οδηγήσουν την Ευρώπη του αύριο, στον δρόμο της δημοκρατίας, της βιώσιμης ανάπτυξης, της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των πολιτών της και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.

 
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 16 Δεκεμβρίου 2021

Ανακοινώσεις