Εισηγήσεις για περαιτέρω στήριξη των δομών φιλοξενίας ατόμων με ιδιαιτερότητες μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης τους στα σχολεία
Τετάρτη 17.11.2021
Τετάρτη 17.11.2021, από Γραφείο Τύπου

Συζητήθηκε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή μετά και από δική μας εισήγηση, στην παρουσία εκπροσώπων των Υπουργείων Εργασίας και Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, η ανάγκη περαιτέρω στήριξης των δομών φιλοξενίας ατόμων με ιδιαιτερότητες μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης τους στα σχολεία.

Για εμένα προσωπικά τα ζητήματα που αφορούν την στήριξη αυτών των ατόμων και των οικογενειών τους αποτελούν βασική προτεραιότητα κατά την ενάσκηση των κοινοβουλευτικών μου καθηκόντων.

Έχουμε καταθέσει ένα βασικό άξονα βάση του οποίου θα πρέπει να εργαστούμε αν θέλουμε να είμαστε παραγωγικοί και να λύνουμε προβλήματα και όχι απλά να τα καταγράφουμε:

1) Αποδοχή της θέσης ότι θα πρέπει τα έξοδα δημιουργίας και λειτουργίας αυτών των δομών να καλύπτονται 100% από το Κράτος.
2) Το Κράτος θα πρέπει να έχει αυστηρούς μηχανισμούς εποπτείας για τη δημιουργία και τη λειτουργία των δομών αυτών.
3) Θα πρέπει το νεοσύστατο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας να συντονίζει όλα τα αρμόδια τμήματα και Υπουργεία που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την στήριξη των ατόμων με ιδιαιτερότητες. Στόχος θα πρέπει μέσα από το Υφυπουργείο να παρέχεται όλη η απαιτούμενη πληροφόρηση αλλά και η πρόσβαση σε πληροφορίες και σε προγράμματα κρατικών ενισχύσεων.
4) Θα πρέπει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης να καταθέσουν ενώπιον της Βουλής έγγραφο στο οποίο να καταγράφονται οι πραγματικές ανάγκες σε δομές στήριξης και φιλοξενίας.
5) Η αρμόδια επιτροπή να συνεδριάσει εκ νέου για αυτό το θέμα σε τρεις μήνες έχοντας ενώπιον της το έγγραφο αυτό με στόχο να συζητήσουμε επί των πραγματικών αναγκών.
 
Χαίρομαι που ο Πρόεδρος της Επιτροπής έχει υιοθετήσει την εισήγηση μου για το πλαίσιο που θα λειτουργήσουμε ως Επιτροπή για το εν λόγω θέμα.
 
Σε κάθε περίπτωση θέση μας είναι πως θα πρέπει η Πολιτεία να φροντίσει έτσι ώστε να δημιουργηθούν δομές στήριξης αυτών των ατόμων βάση των πραγματικών αναγκών που υπάρχουν αλλά επίσης να αναλάβει και την ευθύνη για πλήρη οικονομική στήριξη της λειτουργίας τους.
 
Σε αυτό το διάλογο η άποψη των γονιών αλλά και των ατόμων που στελεχώνουν εθελοντικά και επαγγελματικά τις δομές και τις οργανώσεις αυτές για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 16 Νοεμβρίου 2021

 
 

Ανακοινώσεις