Διακήρυξη Κ.Σ. ΕΔΕΚ για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Τετάρτη 17.11.2021
Τετάρτη 17.11.2021, από Γραφείο Τύπου

Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έχει ξεχωριστή σημασία για την ΕΔΕΚ λόγω της δράσης των κυπρίων φοιτητών, στελεχών και οπαδών της που ενεπλάκησαν ενεργά στην εξέγερση.
 
Η ΕΔΕΚ ήταν η μόνη κυπριακή κομματική δύναμη που στήριξε υλικά και ηθικά την εξέγερση καθώς και τους Έλληνες αντιστασιακούς κατά τη διάρκεια της επταετούς δικτατορίας μέσα από τις σχέσεις που είχε αναπτύξει με το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ) του Ανδρέα Παπανδρέου και με άλλες οργανώσεις.
 
Η ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, μπορεί να μην οδήγησε στον τερματισμό της δικτατορίας αλλά υπήρξε η κορυφαία αντίδραση του ελληνικού λαού ενάντια στην κατάλυση της δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή η βίαιη καταστολή της εξέγερσης επιβεβαίωσε όλες εκείνες τις φωνές των Ελλήνων που στις 17 Νοεμβρίου χύθηκαν στους δρόμους διεκδικώντας τα αυτονόητα: Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία.

Η ΕΔΕΚ πιστή στις αγωνιστικές της παραδόσεις, συνεχίζει να πρωτοστατεί στον αγώνα κατά του φασισμού και με λάβαρο το αντιχουντικό μήνυμα του Πολυτεχνείου συνεχίζει να διεκδικεί μία δημοκρατική, μη ρατσιστική λύση του κυπριακού που θα διασφαλίζει τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως εθνοτικής και θρησκευτικής προέλευσης. 

 

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 17 Νοεμβρίου 2021
 

 

Ανακοινώσεις