Ναι στην οικονομική διαφάνεια των κομμάτων και στον ισχυρό έλεγχο των οικονομικών τους δραστηριοτήτων, Ναι και στην προστασία λειτουργίας των κομμάτων που λειτουργούν στη βάση του Καταστατικού τους με δημοκρατικό και διαφανή τρόπο
Τετάρτη 10.11.2021
Τετάρτη 10.11.2021, από Γραφείο Τύπου

 
Δηλώσεις Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για την πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ για τον Περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμο
Ναι στην οικονομική διαφάνεια των κομμάτων και στον ισχυρό έλεγχο των οικονομικών τους δραστηριοτήτων, Ναι και στην προστασία λειτουργίας των κομμάτων που λειτουργούν στη βάση του Καταστατικού τους με δημοκρατικό και διαφανή τρόπο

H πρόταση νόμου αποσκοπεί στο να επαναφέρει μία πρόνοια της νομοθεσίας που ψηφίστηκε το 2012 και η οποία προνοεί ότι αποφάσεις των κομμάτων που λαμβάνονται από τα συλλογικά τους όργανα στη βάση των προνοιών του καταστατικού τους, να μην τίθεται υπό τον έλεγχο των δικαστηρίων. Και αυτό γιατί από την στιγμή που δεν έχει προσβληθεί στο δικαστήριο ως παράνομη η συγκεκριμένη πρόνοια του καταστατικού αντιλαμβάνεστε πως θα ήταν άδικο να δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα όσον αφορά την λειτουργία των κομμάτων με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο η απαξίωση σε βάρος των κομμάτων από τους πολίτες.

Άλλο είναι το θέμα την κατοχύρωσης της διαφάνειας, που πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, και άλλο να θεσμοθετήσουμε για να αποτρέψουμε την ομαλή λειτουργία των κομμάτων. Η Γκρέκο στην εισήγηση που έκανε, περιοριζόταν στο να υπάρχει διαφάνεια στις αποφάσεις που αφορούν τα οικονομικά των κομμάτων. Και εδώ είμαστε απόλυτα σύμφωνοι. Ότι πρέπει να υπάρχει ισχυρός έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων σε όλες τις διαστάσεις. Γι’ αυτό και από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν έχουμε διστάσει να ζητήσουμε από την ελεγκτική υπηρεσία, οι οικονομικοί έλεγχοι να γίνονται όχι μόνο στη βάση της κρατικής χορηγίας αλλά και στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων του κόμματος. Γιατί αυτό πρέπει να υπάρχει. Όμως να μην συγχύζουμε το ένα μαζί με το άλλο. Ναι οικονομική διαφάνεια, ναι ισχυρός έλεγχος των οικονομικών δραστηριοτήτων των κομμάτων αλλά και από την άλλη πλευρά προστασία των κομμάτων για να μπορούν να λειτουργούν στη βάση του καταστατικού τους με δημοκρατικό και διαφανή τρόπο. Για να μην δίνουμε την ευκαιρία σε καιροσκόπους  και τυχοδιώκτες ή σε άτομα τα οποία ενδεχομένως να εξυπηρετούν τρίτα συμφέροντα,  ή αλλότρια συμφέροντα, να παρεμβαίνουν με αυτό τον τρόπο και να δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργία των κομμάτων με αποτέλεσμα στο τέλος της μέρας να υπάρχει και μια μορφή απαξίωσης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν είναι αντισυνταγματική η πρόταση ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

Δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας. Αν ήταν αντισυνταγματική η πρόνοια γιατί έγινε αποδεκτή το 2012 μέχρι και το 2015; Και όπως έχετε αντιληφθεί δεν αντικαταστάθηκε ούτε αφαιρέθηκε το 2015 ως αντισυνταγματική αλλά για να γίνει εναρμόνιση με τις υποδείξεις της Γκρέκο. Όμως η εναρμόνιση έγινε με λάθος τρόπο. Γιατί οι υποδείξεις της Γκρέκο αφορούσαν τη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση των κομμάτων και στις αποφάσεις των κομμάτων που έχουν σχέση με αυτή την οικονομική διαχείριση. Και όχι στο σύνολο των πολιτικών αποφάσεων ενός κόμματος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς θα διαχειριστεί η ΕΔΕΚ το νέο διάταγμα και αν θα αναβληθεί το Συνέδριο, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε:

Αυτό θα εξαρτηθεί και από τη διαβούλευση που θα έχουμε με τους νομικούς μας συμβούλους για το πώς θα προχωρήσουμε.  Όμως αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση αρχίζει να γελοιοποιείται. Το να έχουμε μέσα σε 15 -20 μέρες 4 διατάγματα για να αποτρέψουμε δημοκρατικές διαδικασίες, διαφανείς διαδικασίες και κυρίως εκλογικές διαδικασίες και όλα αυτά ως αποτέλεσμα της εκλογικής συντριβής την οποία είχαν κάποιοι στις επαρχιακές συνδιασκέψεις που προηγήθηκαν και μπροστά στο φάσμα να έχουν και μια τελική εκλογική συντριβή εις το Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, αντί να αποδεχτούν την ελεύθερη και δημοκρατική έκφραση των μελών της ΕΔΕΚ όπως την έχετε δει προτιμούν να καταφεύγουν στις αστυνομίες στα δικαστήρια. Θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο εξευτελίζουν το κόμμα. Δεν εξευτελίζουν το κόμμα, εξευτελίζουν τον εαυτό τους, στο τέλος αυτό θα συνειδητοποιήσου. Τώρα αν κάποιοι θέλουν την σημερινή ηγεσία του κόμματος να μας καταστήσουν αιώνια ηγεσία του κόμματος, είναι θέμα που αφορά τους ίδιους. 
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν το αποτέλεσμα της έκβασης της πρότασης νόμου θα επηρεάσει τις διαδικασίες στην ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:
 
Δεν θα επηρεάσει τις διαδικασίες γιατί υποτίθεται οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη από εκεί και πέρα η πρόταση αυτή περισσότερο αποσκοπεί να προλάβει το μέλλον και είναι και αυτό που πρέπει να αντιληφθούν και τα υπόλοιπα κόμματα. Ότι πρέπει να συνεργήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, να ενισχύσουμε την διαφάνεια όσο αφορά την οικονομική μας δραστηριότητα και τον έλεγχο πάνω σε αυτά αλλά και την ίδια στιγμή να προστατεύσουμε τους κομματικούς θεσμούς στη βάση των προνοιών του καταστατικού και των δημοκρατικών διαδικασιών να μπορούν να λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις και να λειτουργούν. Αυτό το μέτρο που πρέπει να βρούμε είναι αυτό και εμείς λειτουργούμε στην βάση του μέτρου και όχι στην βάση του τί συμφέρει εμάς ή τι δεν συμφέρει στους άλλους. Αυτή πρέπει να είναι η ουσία του ζητήματος.  
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα διεξαχθεί κανονικά την Κυριακή το Συνέδριο, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:
 
Δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί αυτό όπως αντιλαμβάνεστε θα είναι σε συνάρτηση της διαβούλευσης και των οδηγιών που θα έχουμε από τους νομικούς μας συμβούλους. 

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 10 Νοεμβρίου 2021

Ανακοινώσεις