Εάν θέλουμε να αναβαθμίσουμε το ΓεΣΥ και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα που παρατηρούνται
Δευτέρα 01.11.2021
Δευτέρα 01.11.2021, από Γραφείο Τύπου

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας

Μετά την ολοκλήρωση της  συζήτησης για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Κατά την σημερινή συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας ουσιαστικά έχουν επιβεβαιωθεί ορισμένα ζητήματα, τα οποία από χρόνια ως ΕΔΕΚ αναδεικνύαμε αλλά δυστυχώς ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Το πρώτο είναι ότι υπάρχει μια σημαντική αύξηση του σφαιρικού προϋπολογισμού και των δαπανών για τον τομέα της υγείας χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αντίθετα, σε ορισμένους τομείς έχει παρατηρηθεί σημαντική υποβάθμιση και μεγάλη καθυστέρηση με λίστες αναμονής οι οποίες εκτός από τον δημόσιο τομέα έχουν πια επεκταθεί και στο ιδιωτικό τομέα. Για αυτήν την κατάσταση τεράστιες είναι οι ευθύνες τόσο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας όσο του ΟΚΥπΥ.

Ο μεν ΟΚΥπΥ δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις όσο αφορά την αυτονόμηση των δημοσιών Νοσηλευτηρίων για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του και κυρίως να περιορίσει τον κίνδυνο στο ενδεχόμενο που το κράτος δεν θα μπορέσει να καλύψει τα ελλείμματά του να έχουμε σημαντικές και ανεξέλεγκτες εξελίξεις, και το δεύτερο ο ΟΑΥ ο οποίος δυστυχώς προχωρεί σε συμφωνίες με τον ιδιωτικό τομέα. Όπως για παράδειγμα να υπάρχουν νοσηλευτήρια να έχουν τμήμα εντός και τμήμα εκτός ΓεΣΥ.

Την ώρα που αρνούνται να υπάρχει συνταγογράφηση φαρμάκων από ιδιώτες γιατρούς που δεν εντάσσονται στο ΓεΣΥ αλλά οι ασθενείς να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες, τα φάρμακα και τις αναλύσεις τους από το ΓεΣΥ, αποδέχεται να καλύπτει μισθούς ή ενδεχομένως αμοιβές γιατρών οι οποίοι είναι εκτός ΓεΣΥ αλλά προσφέρουν υπηρεσίες σε νοσηλευτήρια που είναι εντός του ΓεΣΥ.

Όλα αυτά λοιπόν είναι ζητήματα τα οποία χρίζουν άμεσης ρύθμισης εάν όντως θέλουμε να αναβαθμίσουμε το ΓεΣΥ, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και την ίδια στιγμή να μπορέσουν οι πολίτες να απολαμβάνουν ποιοτικότερη περίθαλψη.

Τέλος, ένα ζήτημα το οποίο έχουμε θίξει είναι δυστυχώς η έλλειψη σημαντικών φαρμάκων τα οποία δυστυχώς οι πολίτες είτε αναγκάζονται να αγοράσουν σε υψηλές τιμές και αυτό είναι σε βάρος της καθημερινότητας τους και του βιοτικού τους επιπέδου ή να καταφεύγουν στα κατεχόμενα. 

Γι’ αυτό είναι θέματα τα οποία ελπίζουμε ότι ο νέος Υπουργός Υγείας θα προχωρήσει άμεσα στην λήψη συγκεκριμένων δραστικών μέτρων για να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα». 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν για την συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς θα καταθέσει η ΕΔΕΚ σχετική πρόταση νόμου, ο Μαρίνος Σιζόπουλος απάντησε:

«Ναι θα καταθέσουμε ειδική πρόταση νόμου για να διευκρινίζεται ακριβώς η νομοθεσία νοουμένου ότι στην νομοθεσία όπως έχετε προσέξει αναγράφονται ξεχωριστά οι υπηρεσίες τις οποίες μπορεί ο πολίτης να απολαμβάνει από το ΓεΣΥ. 

Άρα αυτές οι υπηρεσίες όμως δεν καθορίζονται ότι θα πρέπει να προσφέρονται μόνο από γιατρούς του ΓεΣΥ και όπως στην περίπτωση αναισθησιολόγων που δεν εντάσσονται στο ΓεΣΥ προσφέρουν υπηρεσίες στο ΓεΣΥ και αμείβονται μέσω του νοσηλευτηρίου γιατί σε αυτή την περίπτωση να μη εξυπηρετηθεί ο πολίτης; Γιατί ο πολίτης θα εξυπηρετηθεί, δεν είναι ο γιατρός που εξυπηρετείται. Και με αυτό το σύστημα, αν βελτιώσουμε όπως από παλιά η ΕΔΕΚ έχει προτείνει και το σύστημα των προσωπικών γιατρών, η εξοικονόμηση χρημάτων προς όφελος των πολιτών θα είναι πάρα πολύ μεγάλη γιατί σήμερα λυπάμαι να παρατηρήσω ότι γίνεται μεγάλη διασπάθιση χρήματος».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν με αυτή την κίνηση θα ωθηθούν γιατροί να βγουν εκτός ΓΕΣΥ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε: 

«Δεν νομίζω ότι θα ωθηθούν γιατροί να βγουν εκτός ΓΕΣΥ αν ρυθμιστεί και το ζήτημα ακριβώς των προσωπικών γιατρών. Γιατί εδώ είναι μία ρύθμιση που πρέπει να είναι συνολική. Και σήμερα τί συμβαίνει; Ένας πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών παραπέμπεται από τον προσωπικό γιατρό κατευθείαν στον ιδιωτικό γιατρό και αν προσέξετε τα στατιστικά λένε ότι είναι περίπου 70% των περιπτώσεων. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος πολίτης πληρώνει τα λεφτά στον προσωπικό γιατρό αλλά την ίδια στιγμή πληρώνει για το ίδιο πρόβλημα πρόσθετα λεφτά και στον ιδιωτικό γιατρό. 

Αυτά όλα πρέπει να ρυθμιστούν. Και αν οι προτάσεις μας από το 2017 υιοθετούνταν σήμερα σαφώς θα είχαμε ένα ποιοτικότερο ΓΕΣΥ, με λιγότερες σπατάλες και προς όφελος κυρίως των πολιτών. Αυτός είναι ο στόχος μας και προς αυτή την κατεύθυνση ως ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 1 Νοεμβρίου 2021 

Ανακοινώσεις