Η οποιαδήποτε εμπλοκή σε ΜΟΕ να μην οδηγεί σε βραχυκύκλωμα της ουσιαστικής έναρξης των συνομιλιών δεδομένου ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης
Δευτέρα 04.10.2021
Δευτέρα 04.10.2021, από Γραφείο Τύπου

Αυτό που διαφαίνεται κατά τρόπο ξεκάθαρο είναι ότι το κατοχικό καθεστώς, συνεπικουρούμενο από την Τουρκία και άλλοτε στο προσκήνιο ή παρασκήνιο από τον βρετανικό παράγοντα, επιδιώκει την κατοχύρωση πρόσθετων πολιτικών κεκτημένων, έτσι ώστε να υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος και κυρίως να δημιουργηθούν οι συνθήκες της απόκτησης της κυριαρχικής ισότητας με ό,τι αυτό προϋποθέτει.

Ως εκ τούτου εμείς θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί στο πώς θα διαχειριστούν αυτά τα ζητήματα, δεδομένου ότι δυστυχώς και η στάση του ΓΓ δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις φαίνεται να βρίσκεται σε παλινωδία και κυρίως η τακτική η οποία ακολουθεί, σε πάρα πολλές περιπτώσεις να διευκολύνει την τουρκική πλευρά.

Επιπρόσθετα θεωρούμε ότι από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας δύο σοβαρά ζητήματα τα οποία πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής. Το πρώτο, η συστηματική προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας για απαξίωση και ενδεχομένως απεμπλοκή από το ψήφισμα 186 του ΣΑ του ΟΗΕ του 1964, το οποίο είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο για την Κυπριακή Δημοκρατία για να αντιμετωπίσει τα θέματα της αποσχιστικής στάσης της τουρκικής πλευράς.

Το δεύτερο, η οποιαδήποτε εμπλοκή σε ΜΟΕ να μην οδηγεί είτε στο βραχυκύκλωμα της ουσιαστικής έναρξης συνομιλιών, στη βάση ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και να αποστασιοποιηθούμε έτσι από την ουσία του κυπριακού προβλήματος, η οποία, θα πρέπει να είναι η μόνιμη και σταθερή επιδίωξη της δικής μας πλευράς.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 4 Οκτωβρίου 2021

Ανακοινώσεις