Τρόποι εφαρμογής και επέκτασης της γονικής άδειας και συνταξιοδότηση για θαλασσαιμικούς
Παρασκευή 17.09.2021
Παρασκευή 17.09.2021, από Γραφείο Τύπου

Δηλώσεις Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου και Υπουργού Εργασίας μετά από τη σημερινή τους συνάντηση

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης ανάμεσα στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και την Υπουργό Εργασίας, η κ. Αιμιλιανίδου δήλωσε:

«Είχαμε μια πολύ καλή και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ. Έχουμε ανταλλάξει απόψεις και πρέπει να πω ότι οι εισηγήσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ είναι πάντοτε βοηθητικές για το έργο μας και ευχαριστώ για αυτήν την συνεργασία.  

Έχουμε ανταλλάξει απόψεις τόσο για τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος το οποίο όπως γνωρίζετε ήδη αρχίσαμε τις συζητήσεις στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, για την βοήθεια στους γονείς ώστε να μπορέσουμε να επιδοτούμε ένα μέρος των τροφείων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και γενικά για θέματα που αφορούν ευάλωτες οικογένειες, ευάλωτα πρόσωπα γιατί στόχος όλων μας είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο περισσότερες οικογένειες μπορούμε και πρόσωπα τα οποία αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες συνθήκες.  

Να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και είμαστε πάντοτε στην διάθεση σας για ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεις καλοδεχούμενες για να μπορέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να ολοκληρώσουμε και να υλοποιήσουμε το έργο το οποίο έχουμε ως στόχο ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο Εργασίας, Προνοίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων».  

Ακολούθως ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε:

«Εγώ από την δική μας την πλευρά θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Υπουργό για ακόμη μια φορά για την πολύ θετική και εποικοδομητική ανταπόκριση την οποία είχε σε αυτές τις συζητήσεις τις οποίες έχουμε καθιερώσει εδώ και αρκετό καιρό και οι οποίες αποβαίνουν προς όφελος κυρίως των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Πέρα από τα θέματα τα οποία ανέφερε η κ. Υπουργός που έχουμε συζητήσει, θα πω ακόμη δύο θέματα τα οποία συζητήσαμε που αφορούν ακριβώς την επέκταση της γονικής άδειας στους γονείς και ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσει να εφαρμοστεί έτσι ώστε να αποκλείσουμε οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στις εργαζόμενες μητέρες αλλά να αξιοποιήσουμε τα θετικά από την παράταση του χρόνου της γονικές άδειας, καθώς επίσης και κάποιες απόψεις για θαλασσαιμικούς οι οποίοι λόγω αδυναμίας εργασίας μπορεί να μην ικανοποιούν τα κριτήρια για να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία των 50 χρόνων όπως έχει ήδη εφαρμοστεί από πλευράς του Υπουργείου.  

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ για ακόμα μια φόρα θα ήθελα να διαβεβαιώσω την Υπουργό ότι εμείς θα συνεχίσουμε σε ένα πνεύμα συνεργασίας, εποικοδομητικής συναίνεσης, να συμβάλουμε όσο μπορούμε στην διαμόρφωση των καλύτερων δυνατών συνθηκών προς όφελος των εργαζομένων και κυρίως αυτών των εργαζομένων που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που σήμερα αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οικονομία μας έχει υποστεί σημαντικά πλήγματα τα οποία θα πρέπει να τα διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο προς όφελος των πολιτών. 

Για ακόμη μια φορά σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτήν την συνάντηση και είμαστε πάντα στην διάθεση σας για να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό μας διάλογο».

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Ανακοινώσεις