Μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αμέσως
Τρίτη 07.09.2021
Τρίτη 07.09.2021, από Γραφείο Τύπου
Δήλωση Ηλία Μυριάνθους, Βουλευτή Κ.Σ. ΕΔΕΚ, για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

 

Δυστυχώς οι τεράστιες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην έλευση του φυσικού αερίου του οποίου η χρήση θα οδηγούσε σε παραγωγή φθηνότερης ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και η καθυστέρηση στο άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς, έχουν αφήσει την κυπριακή οικονομία να εξαρτάται κατά μέγιστο βαθμό στον τομέα αυτό από τα υγρά και ρυπογόνα καύσιμα.
Αναμφίβολα η εξάρτηση αυτή έχει καταστήσει την κυπριακή οικονομία και τον κύπριο καταναλωτή έρμαιο των απότομων διακυμάνσεων στις διεθνείς τιμές των υγρών καυσίμων, πράγμα το οποίο και βιώνουμε σήμερα.
Είναι λοιπόν επιβεβλημένη ανάγκη πέραν των οποιονδήποτε μεσοπρόθεσμων ή μακροπρόθεσμων σχεδιασμών για εισαγωγή και χρήση εναλλακτικών και ανταγωνιστικών μορφών ενέργειας, άμεσα να εξευρεθούν τρόποι για ελάφρυνση της επιβάρυνσης που δέχεται ο καταναλωτής.


Θεωρούμε λοιπόν ότι η μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να προκύψει άμεσα, τόσο με την μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 5 % όσο και από την εξαίρεση της επιβολής ΦΠΑ επί των άλλων χρεώσεων που καταγράφονται στο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος.


Καλούμε λοιπόν το αρμόδιο υπουργείο σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου να μελετήσουν τρόπους και να προβούν σε ενέργειες που θα μειώνουν άμεσα την τιμή του ηλεκτρικού Ρεύματος κυρίως για τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας όπως συνταξιούχοι, άτομα με αναπηρίες, πολύτεκνοι κτλ.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 7 Σεπτεμβρίου 2021

Ανακοινώσεις