Να διαμορφώσουμε ένα κοινό πρόγραμμα, μία κοινή πολιτική αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων
Τετάρτη 01.09.2021
Τετάρτη 01.09.2021, από Γραφείο Τύπου

Από την σημερινή ενημέρωση επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά ο ύποπτα υπονομευτικό ρόλος των Βρετανών σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα από τις διάφορες παρεμβάσεις τόσο προς την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και προς την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που κατ’ επανάληψη από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε τονίσει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός για το πώς θα πρέπει αυτός ο παράγοντας να αντιμετωπιστεί με αυτό τον τρόπο. Το δεύτερο, η συνεχιζόμενη η τουρκική προκλητική συμπεριφορά τόσο στην Αμμόχωστο όσο και η προσπάθεια κατοχύρωσης της κυριαρχικής ισότητας, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στο κατοχικό καθεστώς να αναβαθμιστεί σε μορφή κρατικής οντότητας. Να υπενθυμίσω πως από το 2016 κατ’ επανάληψη έχουμε δώσει συγκεκριμένες προτάσεις στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τις οποίες εύλογα αποφύγαμε να δημοσιοποιήσουμε για το πώς μπορεί και πώς θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και κυρίως αξιοποιώντας τα πολιτικά και διπλωματικά όπλα που διαθέτει, να αποδυναμώσει μία τέτοια προσπάθεια.
Επίσης να υπενθυμίσω  ότι από την πλευρά της ΕΔΕΚ από το 2017, είχαμε κατ’ επανάληψη ζητήσει να γίνει μία έρευνα και να ενημερωθούμε για την παραχώρηση διαβατηρίων για τους αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος. Κάτι το οποίος όχι μόνο δεν είχε γίνει αλλά δεν είχαμε ούτε τη συνδρομή και την υποστήριξη από καμία πλευρά.
Ως εκ τούτου αυτό που για μας είναι το πιο σημαντικό, είναι ότι θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου να διαμορφώσουμε μέσα από τις προτάσεις που η κάθε μια θα καταθέσει, ένα κοινό πρόγραμμα, μία κοινή πολιτική αντιμετώπισης αυτών των τουρκικών προκλήσεων. Και την ίδια στιγμή, όπως τονίσαμε και στον Εθνικό Συμβούλιο, αυτή η πολιτική πρέπει να καταστεί ει δυνατόν ενιαία. Να είναι μία ενιαία εθνική πολιτική Ελλάδας και Κύπρου για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον τουρκικό επεκτατισμό και προκλήσεις. Η παρελθοντολογία έχει την αξία και τη σημασία της. Η εμμονή  όμως και η παραμονή στην παρελθοντολογία όχι μόνο δεν  βοηθά, αλλά ούτε και συμβάλλει. Εμείς θα συνεχίσουμε εποικοδομητικά να διατυπώνουμε τις θέσεις μας, να καταθέτουμε τις προτάσεις μας, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να βοηθήσουμε την πατρίδα μας, να ενισχύσουμε την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και πάνω απ’ όλα την φυσική, την εθνική και τη θρησκευτική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον Βρετανικό παράγοντα, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:
Ξέρετε ότι και στις συναντήσεις με την δική μας πλευρά αλλά και με την κ. Λουτ, ο Βρετανικός παράγοντας επιχειρεί σταδιακά να εισαγάγει την έννοια της κυριαρχικής ισότητας με έναν διαφορετικό τρόπο, κυρίως ότι μπορεί να υπάρχει η κυριαρχική ισότητα ως κοινοτική οντότητα εντός του πολιτεύματος και να υπάρχει μία δήθεν εξωτερική κυριαρχία του κράτους. Είναι διάφορες μεθοδεύσεις οι οποίες εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι θα οδηγήσουν σε κρίσιμες ενδεχομένως εξελίξεις οι οποίες θα είναι υπονομευτικές της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ας μην ξεχνάμε ότι πέρα από όλα τα υπόλοιπα, για να μην γίνεται επιλεκτική αναφορά σε ψηφίσματα, να μην ξεχνάμε πως υπάρχει ένα πολύ σημαντικό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, το ψήφισμα 186 του Μαρτίου του 1964 για το πώς κατοχυρώνεται η Κυπριακή Δημοκρατία και η λειτουργία της. Κάτι που δυστυχώς πρέπει να πούμε ότι σχεδόν ποτέ δεν αξιοποιήθηκε. Όπως και πολλά ψηφίσματα τα οποία περιέχουν πρόνοιες ιδιαίτερα χρήσιμες για την πολιτική μας τα οποία δυστυχώς αυτές στις πρόνοιες τις έχουμε παροπλίσει και δεν τις αξιοποιήσαμε στο βαθμό που θα έπρεπε. Άρα χρειάζεται ένας συνολικός επαναπροσδιορισμός της τακτικής μας και κυρίως αυτό το οποίο τονίζω ακόμα μια φορά πρέπει να αξιοποιήσουμε, είναι τα πολλά πολιτικά και διπλωματικά όπλα που διαθέτουμε και τα οποία δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουν αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 1 Σεπτεμβρίου 2021

Ανακοινώσεις