Διακήρυξη Κ.Σ. ΕΔΕΚ για τα 47 χρόνια από τη δολοφονία του Δώρου Λοΐζου
Δευτέρα 30.08.2021
Δευτέρα 30.08.2021, από Γραφείο Τύπου

Το πρωινό της 30ης Αυγούστου του 1974 οι σφαίρες των φασιστών της ΕΟΚΑ Β΄ και των πρακτόρων της C.I.A. που στόχευαν τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη, τραυμάτισαν θανάσιμα τον Οργανωτικό Γραμματέα της Νεολαίας της ΕΔΕΚ Δώρο Λοΐζου και τον διερχόμενο πολίτη, Χρυσήλιο Μαυρομμάτη λίγο πριν τα γραφεία του κόμματος στο κέντρο της Λευκωσίας, στη γέφυρα της οδού Κάννιγκος (σήμερα οδός Δώρου Λοΐζου). 

Στις 30 Αυγούστου 1974 ο ποιητής, ο διανοούμενος, ο επαναστάτης, ιδεολόγος και οραματιστής Δώρος Λοΐζου, έριξε τα μαλλιά του πίσω, φόρεσε το ματωμένο πρόσωπο ανάποδα και αντιστάθηκε για ακόμα μια φορά σε όσους θέλησαν να δολοφονήσουν την πατριωτική και δημοκρατική φωνή του Βάσου Λυσσαρίδη που καλούσε σε εθνική αφύπνιση. Οι δολοφόνοι του Δώρου Λοΐζου συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι μέχρι και σήμερα, αφού καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια καταστροφής των ενοχοποιητικών στοιχειών και φυγάδευσής τους στο εξωτερικό. 

Η δολοφονική απόπειρα εναντίον του Βάσου Λυσσαρίδη και η δολοφονία του Δώρου Λοΐζου δεν πέτυχαν τον στόχο τους. 47 χρόνια μετά η ΕΔΕΚ, τιμώντας την παρακαταθήκη του Βάσου Λυσσαρίδη και του Δώρου Λοΐζου εξακολουθεί να είναι η δημοκρατική παράταξη που δρα ως ανάχωμα στα διχοτομικά σχέδια όσων επιθυμούν μία τουρκικών προδιαγραφών λύση υπό το πρόσχημα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, συνεχίζει να αγωνίζεται για την εδραίωση σοσιαλιστικών αρχών και για την εφαρμογή ίσων πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες.  

«Πάντως εμείς θα τους αντισταθούμε 

όποιοι και να’ ναι όσο δυνατοί και να’ ναι». 

Γραφείο Τύπου 

Λευκωσία, 30 Αυγούστου 2021 

Ανακοινώσεις
Γραφείο Τύπου
|
Παρασκευή 27.08.2021