Να υλοποιηθούν άμεσα οι υποσχέσεις για αποζημίωση των γεωργών και κατοίκων
Τετάρτη 07.07.2021
Τετάρτη 07.07.2021, από Γραφείο Τύπου

Είχαμε μία περιοδεία σήμερα σε όλες τις πυρόπληκτες κοινότητες με τον συναγωνιστή τον Μάριο Χαραλάμπους, Αναπληρωτή Πρόεδρο της Οργάνωσης, με τον Πρόεδρο της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού τον συναγωνιστή Κρίστη Παραδείση, και το μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου, τον Χριστάκη τον Νικολάου. Ξεκινήσαμε από την Βαβατσινιά και καταλήξαμε στον Αρακαπά. Είδαμε μία σκέτη μαυρίλα. Είδαμε την καταστροφή σε όλο της το μεγαλείο. Και είναι εδώ που διερωτάσαι. Ο άνθρωπος πότε πρέπει να σκεφτεί και να αποφασίσει και να πράττει για το δημόσιο συμφέρον. Πότε πρέπει να σταματήσει ο εγωισμός. Το κακό το οποίο έγινε συγκρίνεται με το κακό που έγινε το 1974. Αλλά σε αυτή τη φάση θα έχει και μια πορεία, και δεν ξέρω πότε θα σταματήσει αυτή η διαδικασία. Έχουν κλείσει επιχειρήσεις, έχουν καταστραφεί περιουσίες, έχουν καταστραφεί καλλιέργειες που σίγουρα χρειάζονται πολλά πολλά χρόνια για να βρει αυτή η περιοχή ξανά το πράσινο.

Εμείς θέσαμε και στους δύο Υπουργούς και περισσότερο στον Υπουργό Γεωργίας που είναι ο αρμόδιος τρία βασικά ζητήματα τα οποία τα υιοθέτησε:

  1. Άμεσα να αποζημιωθούν οι επαγγελματίες γεωργοί για απώλεια εισοδήματος.
  2. Άμεσα να καταγραφούν οι ζημιές. Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι το τμήμα Γεωργίας θα εκδώσει τα διάφορα έντυπα ώστε ο κάθε γεωργός επαγγελματίας και μη να κάνει τη δήλωση για να υπάρχει αποζημίωση από το ταμείο διαχείρισης κινδύνου.
  3. Μία καινοτομία στις αποζημιώσεις που ακούσαμε με χαρά, υποστατικά που δεν ήταν αδειούχα, σε αυτή τη φάση να αποζημιωθούν.

Καθήκον όλων είναι έγκαιρα να τρέξουν να κάνουν τις αιτήσεις τους, να καταγραφεί η ζημία ώστε αν υπάρχει αργοπορία να κάνουμε εμείς την δική μας κριτική και όπως είπαμε και στους δύο Υπουργούς θα τους παρακολουθούμε ώστε όπως δεσμεύτηκαν και ήταν και η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας που έκανε μια επίσκεψη προχθές στις καμένες περιοχές, ότι άμεσα πρέπει να αποζημιωθούν οι γεωργοί μας, οι κάτοικοι για να έχουν κουράγιο να συνεχίσουν και για την νέα καλλιεργητική περίοδο και όχι μόνο.
Στόχος από ότι είπαν οι Υπουργοί είναι η άμεση βοήθεια. Θα τους παρακολουθούμε και πολύ σύντομα θα επανέλθουμε να κάνουμε τις κριτικές μας. Ελπίζω να μην χρειαστεί κριτική αλλά αυτά τα οποία είπαν να τα υλοποιήσουν.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 7 Ιουλίου 2021

Ανακοινώσεις