Ετοιμασία και κατάθεση έκθεσης από τον Ανδρέα Αποστόλου για οικονομική στήριξη από το Υπουργείο Εργασίας των χρόνιων ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπείες
Τρίτη 06.07.2021
Τρίτη 06.07.2021, από Γραφείο Τύπου

 

Στην συνάντηση που είχαμε ως Επιτροπή Εργασίας με την Υπουργό Εργασίας κυρία Ζέτα Αιμιλιανίδου κατέθεσα τις θέσεις μας σε δύο σημαντικά θέματα τα οποία ζητήσαμε από την Υπουργό ενημέρωση.

 

Το πρώτο θέμα είναι η στήριξη των οικογενειών. Χαιρετίσαμε την υιοθέτηση και την εφαρμογή από την Υπουργό της πρότασής μας για θεσμοθέτηση άδειας πατρότητας που έγινε το 2017 καθώς και την αύξηση της άδειας μητρότητας για δεύτερο και τρίτο παιδί την οποία έχει εξαγγείλει η ίδια η Υπουργός εδώ και μερικές εβδομάδες.

 

Τονίσαμε την σημασία του να τεθεί ως στόχος η εφαρμογή έξι μηνών άδειας μητρότητας από το πρώτο παιδί.

 

Θέσαμε το θέμα της εφαρμογής της γονικής άδειας επί πληρωμής και η κυρία Υπουργός μας είπε ότι τους επόμενους μήνες ετοιμάζεται νομοσχέδιο για να εναρμονιστούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευελπιστούμε πως σε λίγους μήνες οι νέοι γονείς θα έχουν το δικαίωμα και αυτής της κοινωνικής παροχής που αποτελεί διαχρονική μας πρόταση.

 

Θεωρούμε επίσης επιβεβλημένη την αύξηση της άδειας μητρότητας και άδειας πατρότητας στο 100% του μισθού όπως ισχύει και στις πλείστες Ευρωπαϊκές.

 

Τα μέτρα στήριξης των οικογενειών θα βοηθήσουν τόσο στο να αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα όσο και να εξισορροπηθεί η επαγγελματική και η οικογενειακή ζωή των νεαρών μητέρων, βοηθώντας έτσι της νεαρές μητέρες να έχουν ίσες ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης.

 

Έχουμε καταθέσει επίσης στην Υπουργό τα προβλήματα τα οποία έχουν οι χρόνιοι ασθενείς οι οποίοι μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπεία. Βρήκαμε κατανόηση από την Υπουργό ότι όταν ένας χρόνιος ασθενής εγκρίνεται από το Υπουργείο Υγείας για κονδύλι για να μεταβεί σε κάποιο νοσοκομείο του εξωτερικού θα πρέπει να στηρίζεται και από το Υπουργείο Εργασίας και Πρόνοιας για τα υπόλοιπα έξοδα κατά την διάρκεια της διαμονής του στο εξωτερικό για την θεραπεία του.

 

Αυτή την στιγμή όπως μας ανέφερε η κυρία Υπουργός υπάρχει ένα κονδύλι γύρω στις 300 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο στο Υπουργείο της για να διαχειρίζεται αυτά τα αιτήματα από τους χρόνιους ασθενείς και έχει ζητήσει από εμένα να της ετοιμάσω μια ολοκληρωμένη πρόταση σε συνεννόηση και με την Ομοσπονδίας Ασθενών Κύπρου έτσι ώστε οι χρόνιοι ασθενείς που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπείες να έχουν και την επιπρόσθετη στήριξη του Κράτους.

 

Αυτό θα πράξω τις επόμενες εβδομάδες και θα καταθέσω στην κυρία Υπουργό συγκεκριμένη πρόταση.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 6 Ιουλίου 2021

 

Ανακοινώσεις