Μια ενισχυμένη ΕΔΕΚ μπορεί να κάνει την μεγάλη διαφορά στην επόμενη Βουλή αφού αποδείξαμε πως επίκεντρο των στόχων μας είναι η στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού
Παρασκευή 28.05.2021
Παρασκευή 28.05.2021, από Γραφείο Τύπου

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,
 
Με αφορμή τις εκλογές της Κυριακής, η ΕΔΕΚ από την πλευρά της δημοσιοποιεί τις βασικές θέσεις τις οποίες θα προωθήσει κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας στη Βουλή.
 
Σε ότι αφορά το κυπριακό:

1. Η επίλυση του κυπριακού αποτελεί την ύψιστη πολιτική προτεραιότητα της ΕΔΕΚ. Από τη λύση του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η εθνική, θρησκευτική και φυσική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Η διαδικασία επίλυσής του πρέπει να έχει ως βάση τη διεθνή πτυχή ως θέματος εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και όχι να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα διακοινοτικής διευθέτησης.  Η ΔΔΟ με πολιτική ισότητα αποτελεί μια ρατσιστική μορφή λύσης που όχι μόνο δεν προάγει τη συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους, αλλά αντίθετα μέσα από τον πληθυσμιακό και εδαφικό διαχωρισμό θα οδηγεί σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που θα υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του κράτους. Η ΔΔΟ ουσιαστικά  αποτελεί  τη χειρότερη μορφή νομιμοποιημένης διχοτόμησης της πατρίδας μας. Διεκδικούμε η λύση να διασφαλίζει ένα κράτος, ένα λαό με πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, με εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια χωρίς παρεκκλίσεις. Την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, την αποχώρηση των εποίκων και την επιστροφή των προσφύγων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

2. Αποχώρηση των παράνομων Βρετανικών Βάσεων.

3. Μέχρι την επίλυση του κυπριακού η ενίσχυση της στρατιωτικής αποτρεπτικής ισχύος  της πατρίδας μας είναι αναγκαία και απαραίτητη. Επιβάλλεται η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ε.Φ., η περαιτέρω ενίσχυσή της σε σύγχρονα οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας, η επανα-ενεργοποίηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας – Κύπρου και η αύξηση αριθμητικά και οπλικά της στρατιωτικής παρουσίας της Ελλάδας στην Κύπρο.

Σε ότι αφορά τα ζητήματα της εσωτερικής διακυβέρνησης:

4. Συνέχεια της προσπάθειάς μας για πάταξη της αδιαφάνειας και της διαπλοκής. Δημοσιοποίηση των πορισμάτων για σκάνδαλα που ταλάνισαν την κοινωνία και απόδοση ευθυνών σε όσους εμπλέκονται σε αυτά.

5. Τα πολιτικά πρόσωπα να δημοσιοποιούν κάθε χρόνο τις φορολογικές τους δηλώσεις στη βάση εξελεγμένων λογαριασμών.

6. Περαιτέρω σταδιακή αύξηση της κατώτατης σύνταξης με στόχο στην προοπτική της επόμενης 5ετίας  αυτή να ανέλθει στα 1000 ευρώ το μήνα για μονήρη συνταξιούχο και στα 1500  ευρώ για ζευγάρι συνταξιούχων.

7. Καθιέρωση κατώτατου μισθού, ποινικοποίηση της απλήρωτης εργασίας, νομοθετική κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων και καθιέρωση της ίσης αμοιβής ανδρών και γυναικών για ίδια εργασία.

8. Επαναξιολόγηση των μέτρων στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών με στόχο την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας που αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά προβλήματα της πατρίδας μας.

9. Προώθηση της πρότασης νόμου για σύσταση ειδικού τμήματος στα επαρχιακά δικαστήρια για να εκδικάζουν  σε σύντομο χρονικό διάστημα τις προσφυγές των δανειοληπτών που διαφωνούν με τις υπερχρεώσεις  ή/και τη διαδικασία εκποίησης.


10. Αυστηροποίηση της διαδικασίας αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης την οποία η Τουρκία αξιοποιεί ως μέθοδο υβριδικού πολέμου για να αποσυνθέσει την κυπριακή κοινωνία. Επιβάλλεται άμεσος και γρήγορος επαναπατρισμός των παράνομων μεταναστών. Αποδοχή αιτήσεων για πολιτικό άσυλο μόνο από αιτητές που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και να υπάρχει ομοιόμορφη κατανομή σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

11. Εκπόνηση προγράμματος για στήριξη του πρωτογενούς, δευτερογενούς τομέα της οικονομίας καθώς και μονάδων υψηλής τεχνολογίας για να επιτευχθεί μακροοικονομική σταθερότητα για την αντιμετώπιση της αυξημένης ανεργίας στους νέους.

12. Ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους για παραχώρηση κατοικίας σε νέα ζευγάρια σε τιμή κόστους και σε ευπαθείς οικογένειες με χαμηλό ενοίκιο, ειδικά αυτή την περίοδο όπου οικογένειες έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση τόσο του 2012-2013, όσο και την πρόσφατη της πανδημίας.

13. Άμεση διόρθωση των προβλημάτων που παρατηρούνται μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και να αναβαθμιστεί η ποιοτική προσφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πολίτες, κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την αποκτήσουν με άλλους τρόπους. Απαλλαγή των χαμηλοσυνταξιούχων και των χαμηλόμισθων από την καταβολή συνεισφοράς για την απόκτηση φαρμακευτικής αγωγής σε περίπτωση χρόνιων παθήσεων.

14. Ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών, μεταξύ των οποίων χωροθέτηση και στην παλιά Λευκωσία.

15. Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σε όλες τις βαθμίδες και ενίσχυση των προγραμμάτων  για μαθητές ειδικής εκπαίδευσης.

16. Ανέγερση νέων σύγχρονων δημόσιων κτηρίων, προσιτών στους πολίτες και  με μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση.

17. Καθορισμός ειδικών περιοχών απομονωμένων από τις οικιστικές για εγκατάσταση βαριών και οχληρών βιομηχανιών για να υπάρξει προστασία της υγείας των πολιτών.

Γι’ αυτό και από την πλευρά της ΕΔΕΚ, καλούμε τους ψηφοφόρους την Κυριακή, να μας δώσουν την αναγκαία και απαραίτητη κοινοβουλευτική στήριξη ώστε αυτές οι προτάσεις μας να μπορούν να μετουσιωθούν σε πράξεις όπως μέχρι σήμερα το αποδείξαμε κατ’ επανάληψη μέσα από τη συνέπεια, την υπευθυνότητα την οποία έχουμε επιδείξει.

Και με αφορμή και τον πρόσφατο προϋπολογισμό, επιβεβαιώσαμε ότι αυτό που είναι επίκεντρο των στόχων μας είναι η στήριξη των ευπαθών κυρίως ομάδων του πληθυσμού για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Μια ενισχυμένη ΕΔΕΚ μπορεί να κάνει την μεγάλη διαφορά για την επόμενη πενταετία. Να είναι σίγουροι οι ψηφοφόροι ότι αυτή την ψήφο θα την τιμήσουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό με συνέπεια και αξιοπρέπεια.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 28 Μαΐου 2021
 
 

Ανακοινώσεις