Οι καταδικαστέες δηλώσεις και η τηλεοπτική σειρά είναι μέρος της τουρκικής προπαγάνδας για να αποκρύψει ότι ο πραγματικός στόχος του τουρκικού πραξικοπήματος του 1963 ήταν η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας
Πέμπτη 01.04.2021
Πέμπτη 01.04.2021, από Γραφείο Τύπου

Οι προκλητικές και καταδικαστέες δηλώσεις αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος αλλά και η απαράδεκτου περιεχομένου και στόχευσης τηλεοπτική σειρά, αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου προπαγανδιστικού σχεδίου της Τουρκίας για να πλήξει το μεγαλείο του αγώνα της ΕΟΚΑ και για να αποκρύψει ότι ο πραγματικός στόχος του τουρκικού πραξικοπήματος του 1963 ήταν η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα πιο κάτω τεκμηριώνουν πως τα γεγονότα του 1963 ήταν καλά προετοιμασμένα από την Τουρκία από πολύ πριν την εκδήλωσή τους:

1. Το σχέδιο επανάκτησης της Κύπρου που εκπόνησε το Γραφείο Ειδικού Πολέμου της Τουρκίας το 1957, μέρος του οποίου ήταν και η ΤΜΤ, στόχευε στο να προκαλέσει συγκρούσεις ανάμεσα στον κυπριακό λαό, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίου, με στόχο τη διαίρεση.

 2. Το 1959 ακόμα και πριν από την επίσημη ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πλοίο Ντενίς μετέφερε οπλισμό από την Τουρκία στους Τουρκοκύπριους.

 3. Το 1963 πριν από την έναρξη της τουρκοανταρσίας την ΤΜΤ την στελέχωναν περίπου 1000 εν ενεργεία και εν αποστρατεία μέλη του τουρκικού στρατού.

Η γνώση, ανάλυση και κατανόηση της τουρκικής πολιτικής και στόχευσης είναι απαραίτητη για την υιοθέτηση σωστής και αποτελεσματικής στρατηγικής που πρέπει να ακολουθήσουμε έναντι της Τουρκίας και των όσων επιδιώκει στο κυπριακό.  

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 1 Απριλίου 2021

 

Ανακοινώσεις