Καλούμε τον ΠτΔ να αξιοποιήσει την ευκαιρία της αυριανής συνάντησης με την κ. Λουτ για επαναφορά του Κυπριακού στη σωστή του βάση ως ένα διεθνές ζήτημα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης, διεκδικώντας τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης
Σάββατο 06.04.2019
Σάββατο 06.04.2019, από Γραφείο Τύπου

 

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αξιοποιήσει την ευκαιρία της αυριανής συνάντησης με την κ. Λουτ για επαναφορά του Κυπριακού στη σωστή του βάση ως ένα διεθνές ζήτημα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και να διεκδικήσει τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.

Στη Διεθνή Διάσκεψη να συμμετέχουν τα Πέντε Μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ε.Ε., η Κυπριακή Δημοκρατία και οι εγγυήτριες δυνάμεις. Στη διάσκεψη να γίνει κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, που συνιστά:

  • Πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων
  • Επαναπατρισμό των εποίκων
  • Κατάργηση των αναχρονιστικών συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας
  • Διαμόρφωση και κατοχύρωση συνθηκών ασφαλούς και ελεύθερης επιστροφής όλων των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στις περιουσίες τους.

Τα πιο πάνω θα πρέπει να διεκδικηθεί να περιληφθούν στους όρους αναφοράς και στη νέα διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Για την ΕΔΕΚ, έχοντας ως δεδομένο το ότι δεν υπάρχει πλήρης διασαφήνιση των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα και του πλαισίου του, η συμπερίληψή του στους όρους αναφοράς ενδέχεται να είναι μία αρνητική και επικίνδυνη εξέλιξη.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 6 Απριλίου 2019

Ανακοινώσεις