ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΔΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Παρασκευή 05.04.2019
Παρασκευή 05.04.2019, από Γραφείο Τύπου

Η 5η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η Πανελλήνια Ημέρα Προσφύγων. Δυστυχώς, για την Ελλάδα και την Κύπρο αυτή η μέρα έχει ιδιαίτερη σημασία. Η προσφυγοποίηση του λαού μας ως αποτέλεσμα της τουρκικής πολιτικής των εθνικών εκκαθαρίσεων, αποτελεί μια από τις σκοτεινότερες σελίδες της ιστορίας μας.

Ο τουρκικός εθνικισμός που ξεκίνησε με τις εκκαθαρίσεις του 1919 εναντίον του Ποντιακού Ελληνισμού, συνεχίστηκε με σφαγές αμάχων στη Σμύρνη το 1922 και με πολιτικές εκτοπισμού των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο. Τα αμέσως επόμενα χρόνια η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ο βίαιος εκτοπισμός χιλιάδων συμπατριωτών μας από τα σπίτια και τις περιουσίες τους, ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πλέον απόλυτο τρόπο τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας έναντι του Ελληνισμού.

Η ΕΔΕΚ τιμά τη μνήμη των θυμάτων της τουρκικής εθνικιστικής πολιτικής και δεν ξεχνά τις γενοκτονίες της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης. Τιμά τους χιλιάδες Έλληνες, Αρμένιους, Κούρδους και τους πρόσφυγες κάθε εθνικότητας  που εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για αληθινή λευτεριά και επιστροφή όλων των Κυπρίων στα σπίτια τους.

Η ΕΔΕΚ αρνείται να ξεχάσει τους χιλιάδες πρόσφυγες, εγκλωβισμένους, αγνοούμενους και σκοτωμένους που άφησε στο διάβα της η τουρκική λαίλαπα του 1974 η οποία συντηρείται μέχρι σήμερα με την παράνομη κατοχή και την παρουσία του κατοχικού στρατού.

Με την ευκαιρία, επαναφέρουμε την πρότασή μας για δημιουργία Ταμείου Στήριξης Ιδιοκτητών Κατεχομένων Περιουσιών, το οποίο θα στηρίζει οικονομικά τους πρόσφυγες ως μέρος της οφειλόμενης αποζημιώσεις για την απώλεια χρήσης ή/και εκμετάλλευσης της γης τους. Η πρόταση αυτή βασίζεται στην πάγια πολιτική της ΕΔΕΚ για την στήριξη των εκτοπισμένων συμπατριωτών μας η οποία θα βοηθήσει στη δημιουργία συνθηκών για ορθή και δίκαιη λύση του εθνικού μας προβλήματος.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 5 Απριλίου 2019

Ανακοινώσεις