ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Κ.Σ. ΕΔΕΚ, ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ
Πέμπτη 14.02.2019
Πέμπτη 14.02.2019, από Γραφείο Τύπου

https://www.youtube.com/watch?v=3WuA4ZXVX2s

 

Πρόταση της ΕΔΕΚ για (α) άμεση εφαρμογή  της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης στο πλαίσιο εφαρμογής του  ΓεΣΥ (β) με τη συμμετοχή όλων των γιατρών, (γ) με δικαίωμα στον ασθενή ελεύθερης επιλογής γιατρού και νοσηλευτηρίου και (δ) χωρίς την επιβολή πρόσθετης φορολογίας στους πολίτες

Γιατί επιβάλλεται η εφαρμογή ΓεΣΥ;

Για να μπορέσει το κράτος να προσφέρει ποιοτική περίθαλψη σε πολίτες οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους

Οι πολίτες αυτοί σήμερα έχουν περίθαλψη;

Έχουν δωρεάν ή με μειωμένη συμμετοχή δυνατότητα περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία. Όμως η μεγάλη αύξηση του αριθμού των δικαιούχων σε συνάρτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και των αδυναμιών που έχουν υποβαθμίσει την ποιότητα περίθαλψης, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες λίστες αναμονής. Αυτό έχει ως συνεπακόλουθο την επιβάρυνση της κατάστασης της υγείας των ασθενών με αποτέλεσμα το κράτος να επιβαρύνεται με πρόσθετο κόστος για την περίθαλψή-τους και να αυξάνεται ο χρόνος νοσηλείας με αποτέλεσμα να παρατηρείται έλλειψη κλινών. Αυτό οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο.

Πως μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση;

Φυσικά με την εφαρμογή ΓεΣΥ ώστε και αυτοί οι πολίτες οι έχοντες πρόσβαση δωρεάν ή μειωμένης συμμετοχής περίθαλψη στο δημόσιο τομέα να απολαμβάνουν γρήγορης, αποτελεσματικής θεραπείας και ποιοτικής περίθαλψης.

Πως μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σύστημα;

Η υγεία χαρακτηρίζεται από δύο βασικούς τομείς (δεν είναι οι μόνοι):

Την εξωνοσοκομειακή ή πρωτοβάθμια περίθαλψη. Είναι οι υπηρεσίες που προσφέρονται στα Εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων ή στα Ιδιωτικά Ιατρεία.

Την ενδονοσοκομειακή ή δευτεροβάθμια περίθαλψη. Είναι οι διάφορες εγχειρήσεις ή νοσηλεία διαφόρων παθήσεων.

Εξωνοσοκομειακή ή πρωτοβάθμια περίθαλψη:

Η ΕΔΕΚ από το 2013 με αφορμή και το Μνημόνιο κατάθεσε συγκεκριμένη πρόταση πως μπορεί να εφαρμοστεί η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη:

  • Με συμμετοχή όλων των γιατρών
  • Με ελεύθερη επιλογή από τον ασθενή γιατρού ή νοσηλευτηρίου
  • Χωρίς επιβολή πρόσθετης φορολογίας στους πολίτες, και
  • Χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι δικαιούχοι περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία (δωρεάν ή μειωμένη) να έχουν το δικαίωμα εάν το επιθυμούν αντί να καταφύγουν στα Ε.Ι. ή τα ΤΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων να επισκεφθούν τον γιατρό της επιθυμίας-τους καταβάλλοντας ένα προκαθορισμένο ποσό (συμπληρωμή).

Κατά το πρότυπο λειτουργίας των ταμείων των ΗΜΟ ο γιατρός θα αποκόπτει τη σελίδα του εντύπου του κατόχου και σε τακτά διαστήματα θα υποβάλλονται στον ΟΑΥ για πληρωμή. Ο προϋπολογισμός θα είναι σφαιρικός και η τιμή αποζημίωσης κάθε επίσκεψης θα είναι καθορισμένη με βάση το συνολικό ποσό του ταμείου. Και αυτό για να προλαμβάνονται καταχρήσεις και υπερχρεώσεις.

Μαζί με την επίσκεψη ο γιατρός θα συνταγογραφεί και τα φάρμακα. Για κάθε κατηγορία φαρμάκων θα υπάρχει αμειπτική τιμή. Εάν η τιμή του φαρμάκου ξεπερνά την αμειπτική τότε ο ασθενής θα καταβάλλει τη διαφορά.

Πλεονεκτήματα από την εφαρμογή του συστήματος

  1. Γρήγορη και χωρίς πολλές διαδικασίες
  2. Δυνατότητα στον ασθενή να επιλέγει το γιατρό και το νοσηλευτήριο
  3. Γρήγορη εξέταση, άρα και πρόληψη επιδείνωσης της κατάστασης
  4. Αποσυμφόρηση των Ε.Ι και των ΤΕΠ των νοσοκομείων
  5. Εξοικονόμηση εργατοωρών από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
  6. Μείωση της ποσότητας των χορηγουμένων φαρμάκων και παρακλινικών ή εργαστηριακών εξετάσεων
  7. Περισσότερη ενασχόληση του προσωπικού με τη ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, άρα περισσότερες εγχειρήσεις, συντομότερη χρονικά θεραπεία. Τελικά εξοικονόμηση χρόνου, δαπανών και κλινών
  8. Μείωση της ταλαιπωρίας του ασθενή
  9. Πάταξη της «φοροδιαφυγής» των γιατρών.

Αφού εφαρμοστεί με επιτυχία η Α΄ φάση να ακολουθήσει η ένταξη στο ΓεΣΥ των εργαστηριακών και παρακλινικών εξετάσεων ώστε να ολοκληρωθεί θετικά η εφαρμογή της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης.

Σημ.: Για τις προτάσεις της ΕΔΕΚ που κατατέθηκαν από τον 2013 βλ. εδώ https://edek.org.cy/2019/oi-prospatheies-tis-edek-gia-tin-efarmogi-toy-gesy-epivevaionontai-apo-tin-istoria-tis-praxeis-tis-protaseis-kai-ta-osa-diachronika-echei-diekdikisei-gia-sosti-efarmogi-toy-gesy/

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 14 Φεβρουαρίου 2019

Ανακοινώσεις