Οι όποιες ασάφειες και διαφορετικές ερμηνείες επί του πλαισίου Γκουτέρες θα μπορούσαν να διευκρινιστούν εάν ζητείτο από τον ίδιο τον Γ.Γ. να δώσει ενυπογράφως τις θέσεις και το πλαίσιό του
Δευτέρα 11.02.2019
Δευτέρα 11.02.2019, από Γραφείο Τύπου

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, κ. Άντρος Κυπριανού, δήλωσε χθες πως «καταβάλλεται μια προσπάθεια υποτίμησης της νοημοσύνης μας» και αναφέρθηκε «στις δηλώσεις του Μαρίνου Σιζόπουλου για το ότι υπήρξε μια συνωμοσία περίπου από το σύνολο της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Γενικού Γραμματέα, για να εξαφανιστούν έγγραφα δήθεν, τα οποία περιλάμβαναν θέσεις οι οποίες ήταν υποστηρικτικές προς τις δικές μας».

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, στις 8 Φεβρουαρίου, μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε:

«Αυτό που εμάς, τουλάχιστον, μας έχει ανησυχήσει ακόμα περισσότερο είναι το γεγονός ότι διαπιστώθηκε ότι από τα πρακτικά του δείπνου της 30ης Ιουνίου 2017 στο Κραν Μοντάνα, όπου ο ΓΓ κατάθεσε για πρώτη φορά τις απόψεις του για τη διαμόρφωση του πλαισίου, ότι απουσιάζουν σημαντικά στοιχεία από αυτά τα οποία ο ΓΓ τότε είχε αναφέρει. […] Ότι και στη σύσκεψη του πρωινού της 4ης Ιουλίου του 2017 δεν υπάρχουν τα πρακτικά όπου εκεί, υποτίθεται, ότι ήταν η τελική διαμόρφωση του πλαισίου του ΓΓ, όπως είχε γίνει συνεννόηση του κ. (Εσπεν Μπαρθ) Εϊντε  με τον ΓΓ».

Καμία συνομωσία δεν υπονοήθηκε από τον κ. Σιζόπουλο αλλά αντίθετα ανέδειξε ένα δεδομένο το οποίο προκαλεί ανησυχία.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ επαναλαμβάνουμε πως ήδη από το καλοκαίρι του 2017 η δική μας πλευρά έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην αξιοποίηση του πλαισίου του Γ.Γ. ως βάση για συνέχιση του διαλόγου και ζητεί το πλαίσιο να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των όρων αναφοράς στην υπό διερεύνηση διαδικασία, ενώ διαπιστώνεται ότι:

  • Οι δηλώσεις του Γ.Γ. ήταν προφορικές και από το έγγραφο της 30ης Ιουνίου όπως υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απουσιάζουν σημαντικά στοιχεία τα οποία ανέφερε ο Γ.Γ.
  • Δεν υπάρχουν τα επίσημα πρακτικά του ΟΗΕ για τις διευκρινήσεις τις οποίες έδωσε ο κ. Άιντα στις 4 Ιουνίου μετά από τη συνεννόησή του με τον Γ.Γ.

Είναι συνεπώς αυτονόητο να διερωτάται κανείς πώς κάποιες δυνάμεις επιμένουν στο να θέτουμε ως βάση ένα πλαίσιο, πρόνοιες του οποίου βρίσκονται υπό αμφισβήτηση και το περιεχόμενό τους δεν είναι καθορισμένο.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θεωρούμε ότι οι όποιες ασάφειες και διαφορετικές ερμηνείες θα μπορούσαν να διευκρινιστούν εάν ζητείτο από τον ίδιο τον Γ.Γ. να δώσει ενυπογράφως τις θέσεις και το πλαίσιό του.

Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε την αντικειμενική αξιολόγηση και εξέταση για το κατά πόσο αυτό το πλαίσιο βρίσκεται εντός των παραμέτρων των αποφάσεων και προνοιών του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου και, να αποτελέσει τη βάση συζήτησης, ή εάν δεν πληροί τα πιο πάνω να απορριφθεί.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 11 Φεβρουαρίου 2019

Ανακοινώσεις