ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ, Μ. ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ. Είναι λογικό όταν τα συντεταγμένα όργανα του κράτους δεν αντιδρούν στα αρνητικά στοιχεία της έκθεσης του ΓΓ, αυτή να διολισθαίνει σε ακόμα πιο αρνητικές αναφορές εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Πέμπτη 17.01.2019
Πέμπτη 17.01.2019, από Γραφείο Τύπου

Μελετώντας το τελικό κείμενο της έκθεσης του ΓΓ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καταγράφουμε το θετικό στοιχείο της ανανέωσης της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης χωρίς αλλαγή στους όρους εντολής της.

Παρόλα αυτά η έκθεση κατακλύζεται από αρνητικά στοιχεία για την πλευρά μας τα οποία, λόγω της σημασίας και βαρύτητάς τους, οδηγούν στην διαπίστωση πως οι εκθέσεις του ΓΓ διολισθαίνουν συστηματικά, πλέον, προς αρνητική κατεύθυνση.

Εκ των σημαντικότερων αρνητικών στοιχείων που εντοπίζουμε είναι:

1.    Η απουσία αναφοράς στην κατοχική Τουρκία και στην παράνομη και συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή που είναι η ουσία του κυπριακού προβλήματος.

2.    Η απάλειψη της αναφοράς σε Κυπριακή Δημοκρατία που υπήρχε στο προσχέδιο και η υιοθέτηση της φράσης «κυπριακή κυβέρνηση».

3.    Η αναφορά στο ότι οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ οφείλονται στις γεωτρήσεις, τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία νομίμως και στη βάση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων ασκεί, και η αποφυγή υπόδειξης πως οι εντάσεις αυτές οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στις  παράνομες τουρκικές προκλήσεις.

4.    Η έκκληση ανάπτυξης μηχανισμών («δικούς τους μηχανισμούς, αστυνομικής και πολιτικής φύσης») από τις δύο πλευρές για να αποφευχθούν οι εντάσεις στη νεκρή ζώνη γεγονός που αντιβαίνει των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σημειώνουμε ότι η έκκληση για μηχανισμούς της άλλης πλευράς παραπέμπει σε ανάπτυξη μηχανισμών του ψευδοκράτους, μίας παράνομης οντότητας.

5.    Η μη επίκριση των τουρκικών ενεργειών για παρεμπόδιση της εργοδότησης εκπαιδευτικών στο Ριζοκάρπασο και οι περιορισμοί που επιβάλλονται στην εκπαίδευση των εγκλωβισμένων μας, κατά παράβαση της συνθήκης της Γ΄ Βιέννης.

6.    Το ότι οι υδρογονάνθρακες αναφέρονται ως «ισχυρό κίνητρο για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύση στο κυπριακό πρόβλημα», γεγονός που εντάσσει το θέμα του φυσικού αερίου στο πλαίσιο λύσης του κυπριακού.

Εκτιμούμε πως τα πιο πάνω είναι αποτέλεσμα και της αδράνειας τόσο της κυβέρνησης όσο και των πολιτικών δυνάμεων που στις προηγούμενες εκθέσεις απέφυγαν να αναδείξουν τα αρνητικά στοιχεία και να διεκδικήσουν την απάλειψη ή την διαφοροποίησή τους.

Είναι λοιπόν λογικό όταν τα συντεταγμένα του όργανα του ενδιαφερόμενου κράτους δεν  αντιδρούν στα αρνητικά στοιχεία μιας έκθεσης, οι επόμενες εκθέσεις να διολισθαίνουν σε ακόμα πιο αρνητικές αναφορές εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και προς όφελος της κατοχικής Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Ιανουαρίου 2019

Ανακοινώσεις