Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να οδηγεί σε ένα κανονικό κράτος χωρίς εθνοτικούς διαχωρισμούς
Κυριακή 13.01.2019
Κυριακή 13.01.2019, από Γραφείο Τύπου

Τόσο από τις δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων της Τουρκίας αλλά και εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος όσο και από τις δραστηριότητες τους, για ακόμα μια φορά  επιβεβαιώνονται οι Τουρκικοί σχεδιασμοί αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού. Σχεδιασμοί οι οποίοι, όπως πολλές φορές τονίσαμε, περιλαμβάνουν πρώτο και δεύτερο σενάριο:

 

Το πρώτο σενάριο είναι δια μέσου των προνοιών που θα περιλαμβάνονται στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας όπως αυτές έχουν προκύψει από τις συγκλίσεις, και όχι μόνο, η Τουρκία να μπορεί να ελέγχει κατά τρόπο απόλυτο τη λειτουργία ολόκληρου του κυπριακού κράτους, με κύριο στόχο την μελλοντική σταδιακή του ενσωμάτωση στην τουρκική επικράτεια.

 

Το δεύτερο σενάριο σε περίπτωση αποτυχίας του πρωτου, το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, ειναι η νομιμότητα αναγνώρισης και λειτουργίας του τουρκικού κράτους στην κατεχόμενη Κύπρο. Αυτό επιχειρείται ακριβώς μέσα από τις προτάσεις για συνεργασία του κατοχικού καθεστώτος, υποτίθεται, με την Κυπριακή Δημοκρατία, σε ζητήματα που έχουν σχέση με την εξόρυξη και διαχείριση του φυσικού αερίου, καθώς επίσης και άλλα ζητήματα «χαμηλής πολιτικής» όπως ενδεχομένως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και της οποιαδήποτε επίλυσης προβλημάτων που θα προκύψουν στη νεκρή ζώνη.

 

Είναι γι΄αυτό ακριβώς το λόγο, που εξακολουθούμε να διερωτόμαστε κάτω από αυτές τις οφθαλμοφανείς πια τουρκικές ενέργειες πώς ειναι δυνατόν να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις και πολιτικά κόμματα τα οποία να μην έχουν ακόμα αντιληφθεί τους τουρκικούς στόχους και να επιμένουν ακριβώς στην κατεύθυνση ενεργειών και πολιτικών δράσεων, οι οποίες ουσιαστικά όχι μόνο δεν αναιρούν τους τουρκικού σχεδιασμούς αλλά αντίθετα φαίνεται να τους υποβοηθούν.

 

Για την ΕΔΕΚ παραμένει σταθερό ζήτημα ότι η οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού θα πρέπει να οδηγεί σε ένα κανονικό κράτος, χωρίς εθνοτικούς διαχωρισμούς, με πλήρως κατοχυρωμένη τη δημοκρατία, τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών και με πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

 

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εν εξελίξει διερευνητική διαδικασία της εκπροσώπου του Γ.Γ. θα θέσει αυτά τα ζητήματα επιτακτικά και θα προσπαθήσει ώστε τόσο η διαδικασία όσο και η βάση των συνομιλιών να μετακινηθούν προς μια πιο θετική κατεύθυνση όπως είναι η διαδικασία στο πλαίσιο μιας διεθνούς διάσκεψης.

Σε αυτή θα πρέπει να συμμετεχουν τα πέντε μόνιμα μελη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ε.Ε., η Κυπριακή Δημοκρατία και οι εγγυήτριες δυνάμεις. Στη διάσκεψη να γίνει κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, που συνιστά:

  • Πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.
  • Επαναπατρισμό των εποίκων.
  • Κατάργηση των αναχρονιστικών συνθηκών εγγύησης και συμμαχίας
  • Διαμόρφωση και κατοχύρωση συνθηκών ελεύθερης επιστροφής των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στις περιουσίες τους.
Γραφείο Τύπου,
Λευκωσία 13 Ιανουαρίου 2019
Ανακοινώσεις